osvojio sedam punata

[FOTO] Debitant Mihovil Župa pobjednik je 306. Sinjske alke: Ostvario se dječački san!

08.08.2021 u 19:19

Bionic
Reading

Mihovil Župa iz Košuta slavodobitnik je 306. Sinjske alke, održane u nedjelju, sa sedam osvojenih punata

Debitant Mihovil Župa iz Košuta slavodobitnik je 306. Sinjske alke, održane u nedjelju, sa sedam osvojenih punata. Slavodobitnik je rođen 1988., živi u Košutama i radi u sinjskoj Čistoći, donosi Večernji list. Jaše četverogodišnju kobiliu Tonku iz Alkarske ergele, koja je također debitantica na Sinjskoj alci.

'Ostvario se dječački san', izjavio je za HTV nakon pobjede te je rekao kako je posvećuje ženi, djeci i obitelji, a na pitanje hoće li biti fešte navečer rekao je: 'Bit će svita'.

  • +2
Mihovil Župa Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Snage je ove godine odmjerilo 17 alkara kopljanika, među njima čak četiri debitanta, a natjecanju Sinjske alke nazočan je bio, uz ostale uzvanike, državni vrh - predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Sinjska alka hrvatska je viteška igra, kojom Sinjani obilježavaju važan trenutak svoje povijesti, kada su se obranili od najezde Osmanlijskog carstva.

  • +20
Poznati na Sinjskoj alci Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan se 700 hrvatskih vojnika iz Sinja, uz zagovor svoje zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske, junački oduprlo višestruko brojnijem osmanlijskom osvajaču i uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je imala 60.000 vojnika.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

  • +36
Atmosfera na Sinjskoj Alci Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj