'TRUMP NIJE KVALIFICIRAN'

Foreign Policy podržao Hillary Clinton

10.10.2016 u 15:23

  • +2

Debata Donalda Trumpa i Hillary Clinton

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Vodeći američki časopis o vanjskoj politici Foreign Policy (FP) prvi puta je podržao nekog kandidata za Bijelu kuću, otvoreno se svrstavši na stranu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton i obrušivši se na republikanskog kandidata Donalda Trumpa kao na 'najgoreg stranačkog kandidata u povijesti SAD-a za predsjedničku funkciju', prenosi u ponedjeljak AFP

Iako 'duboko štujemo naš odnos sa svim našim čitateljima, bez obzira na političku orijentaciju (...) urednici FP-a su prekinuli s ustaljenom tradicijom kako bi podržali Clinton za predsjednicu SAD-a', piše u uvodniku tog političkog časopisa.

FP ističe da je 'šokantno' da je Trump uopće kandidat jedne od vodećih stranki za predsjednika države, dodajući: 'Zaista nismo prvi koji ćemo ovo reći, ali Trump je najgori kandidat jedne od stranaka kojeg je ova republika proizvela'.

'Najnovija bura oko njegovog ogavnog ponašanja prema ženama ilustrira nevjerojatnu prirodu njegove nepodobnosti (za predsjedničku funkciju)', piše FP i dodaje da to pokazuje i činjenica da Trumpa odbacuje i veliki broj članova vlastite stranke.

Prema FP-u Trump nije kvalificiran predvoditi međunarodnu zajednicu kao američki predsjednik.

Republikanski poslovni tajkun, piše FP, 'u više je navrata pokazao svoje neznanje o najtemeljnijim činjenicama međunarodne politike, da ne govorimo o nijansama koje su tako ključne za odgovornosti koje nosi diplomacija i nerazdvojne od svakodnevnih obveza američkog predsjednika'.

Urednici FP-a podsjećaju da je Trump promicao način vladanja ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je, kako tvrde, 'tiranin', a također su se obrušili na njegovu retoriku glede nuklearnog oružja.

'Postalo je jasno da malo, ako išta, razumije američku nuklearnu politiku - a kamoli moralne, pravne i ljudske posljedice tog djelovanja', zaključuje FP.

Za razliku od Trumpa, demokratska suparnica Clinton je 'kvalitetna kandidatkinja' spremna za vodstvo.

'Kada bi bila izabrana kao prva predsjednica ove zemlje, ne samo da bi to bio povijesni čin koji bi poslao važan signal kako uključivosti tako i odlučnosti Amerikanaca glede odabira kandidata koji su se istaknuli vlastitim zaslugama, već bi njezin izbor značio uklanjanje jedne goleme prijetnje za SAD - groteskne i duboko uznemirujuće mogućnosti da predsjednički mandat pripadne Donaldu Trumpu', završava FP u svom uvodniku.