IZMJENA ZAKONA

Finska omogućuje podizanje barijera na kritičnim zonama granice s Rusijom

09.06.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Finska vlada planira izmijeniti granično zakonodavstvo kako bi omogućila izgradnju barijera na svojoj istočnoj granici s Rusijom, navodi Guardian

Finska dijeli granicu dugu 1300 km s Rusijom, uglavnom označenu znakovima i plastičnim trakama, prenosi Reuters. Izmjena graničnog zakonodavstva dolazi u trenutku kada vlada u Helsinkiju žuri s jačanjem sigurnosti granica usred ruske invazije na Ukrajinu i pokušaja Finske da se pridruži vojnom savezu NATO.

Izmjene koje je predložila vlada uključuju dopuštanje izgradnje barijera kao što su ograde, kao i novih cesta kako bi se olakšalo granične patrole na finskoj strani.

Izmjene također uključuju omogućavanje koncentriranja primanja zahtjeva za azil samo na određenim graničnim prijelazima. Prema postojećim pravilima EU-a, migranti imaju pravo zatražiti azil na bilo kojoj točki ulaska u zemlju članicu EU-a.

Finska će vlada 'odlučiti o graničnim preprekama na kritičnim zonama istočne granice, na temelju procjene finske granične straže', priopćila je finska ministrica unutarnjih poslova Krista Mikkonen, prenosi Guardian.