posjet zagrebu

Finska euroministrica: Bili smo iznenađeni Milanovićevim izjavama o ulasku u NATO, ali razumijemo zabrinutost koju je Hrvatska iskazala o BiH

04.06.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Ministrica europskih poslova Republike Finske Tytti Tuppurainen, koja je u službenom posjetu Zagrebu, danas je za HRT rekla kako su ostali donekle iznenađeni stavom predsjednika RH Zorana Milanovića oko ulaska Finske u NATO, ali da razumiju zabrinutost koju je Hrvatska iskazala, te je poručila da treba pospješiti napore kako bi se došlo do rješenja reforme izbornog zakona u BiH.

U intervjuu za HRT-ove Vijesti Tuppurainen je između ostalog upitana jesu li finsko vodstvo i javnost ostali iznenađeni stavom predsjednika Milanovića, koji je povezao izmjene izbornog zakona u BiH s ulaskom Finske u NATO.

'Donekle smo bili iznenađeni. Dakako, neki građani bi možda mogli biti zbunjeni jer treba priznati da su ovo dva potpuno razdvojena pitanja', rekla je.

'No mi razumijemo zabrinutost koju je Hrvatska iskazala, a tiče se reforme izbornog zakona u BiH. O tome sam danas razgovarala sa svojim kolegama u Hrvatskoj i mislim da trebamo pospješiti napore kako bismo došli do rješenja reforme izbornog zakona u BiH', dodala je Tuppurainen.

Rekla je da Finska podupire napore EU-a, SAD-a i drugih međunarodnih aktera kako bi se došlo do dobrog rješenja.

"Nadam se da možemo nadići prigovore koje je Turska iznijela"

Tuppurainen je između ostalog istaknula da Finska i NATO već niz godina bliski partneri. Dodala je da je Finska članica EU-a od 1995. godine te da je pristupanje NATO-u jako logičan korak.

'Nadamo se da možemo započeti sa stvarnim procesom pristupanja uskoro i želimo brzu ratifikaciju', rekla je.

Tuppurainen je rekla da bi Finska donijela određene vrijednosti NATO-u, da ne bi samo primali, već i davali sredstva, odnosno sigurnost za čitav savez, uključujući Tursku, koja je izrazila protivljenje ulasku Finske.

'Nadam se da možemo nadići ove prigovore koje je Turska iznijela', rekla je Tuppurainen, dodajući da su voljni otvoriti dijalog.

“Ne smijemo dozvoliti Putinu da prevlada i na taj način uspostavi vrlo opasan presedan”

Tuppurainen je rekla da je rat u Ukrajini rat koji ide do iscrpljivanja. 

'Moramo ostati budni i moramo cijelo vrijeme imati pozornost na tu ukrajinsku situaciju. Moramo im pomoći da pobijede u ovom ratu i ne smijemo dozvoliti Putinu da prevlada i na taj način uspostavi vrlo opasan presedan u kojem možete raditi što hoćete s vojnom silom. To je potpuno neprihvatljivo i moramo nastaviti podržavati na svaki način Ukrajinu', poručila je.

O ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu

Tuppurainen je između ostalog poručila da Finska podupire hrvatske napore da uđe u schengensko područje.

'Mi se zalažemo za to, mi smo zabilježili da je Hrvatska ispunila sve potrebne kriterije i uskoro ćemo formalizirati našu konačnu poziciju, u sljedećih nekoliko tjedana. Bit ćemo sretni da izrazimo Hrvatskoj dobrodošlicu u schengensko područje', rekla je.

Tuppurainen također je izrazila uvjerenje da će euro biti dobra stvar za hrvatske građane i da će stabilizirati hrvatsko gospodarstvo.

Tuppurainen je rekla i da cijeni hrvatski rad i zalaganje u EU-u te da je Hrvatska izvrsno predsjedala Unijom.