POREZNI NAMETI

Finska najviše u EU regulira alkohol, cigarete i slatkiše

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2016 14:16
  • Objavljeno 07.04.2016 u 14:15
Finska 2015

Finska 2015

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Finska je europska država s najviše zakonskih regulacija alkohola, hrane i pića, električnih cigareta i duhanskih proizvoda, a Hrvatska je u tom pogledu na 14. mjestu, pokazalo je istraživanje Indeks država dadilja, objavljeno u utorak, prenosi EurActiv

Ta skandinavska država "najgore je mjesto u EU za jesti, piti i inhalirati" (dim iz e-cigarete), smatraju u Epicentru, Europskom informativnom centru za politiku, neovisnoj inicijativi šest vodećih europskih think-tankova, koji je ovo istraživanje objavio prvi put.

Finsku slijede Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Mađarska, dok su najmanje regulirane države Češka, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska.

Hrvatska se sveukupno nalazi na 14. mjestu, ali je pri vrhu što se tiče regulacije duhanskih, a pri dnu što se tiče regulacije prehrambenih proizvoda.

Indeks je uzimao u obzir politike poput dodatnih poreza, ograničenja za oglašavanje nekih proizvoda, te mjera koje "stigmatiziraju" neke potrošače.

Finska se na vrhu liste zatekla zbog širokog raspona poreza na pića i hranu, poput onih na gazirana pića, slatkiše, čokoladu i sladoled. U Finskoj električne cigarete nisu dozvoljene, reklamiranje žestokih pića zabranjeno je u svim oblicima, a pivo i vino mogu se reklamirati samo na televiziji poslije 22 sata. Finska ima najveći porez na pivo u Europi, te je jedna od dvije države EU-a koja ima državni monopol na prodaju alkohola. Druga država s takvim monopolom je Švedska, koja se nalazi na drugom mjestu indeksa ponajviše upravo zbog svojih strogih zabrana alkohola.

S druge strane, Češka gotovo da i nema restrikcija što se tiče reklamiranja alkohola, kao ni njegovog točenja u restoranima i kafićima. Porez na pivo je među najnižima u Europi, reklamiranje električnih cigareta je dopušteno, duhanski proizvodi smiju biti na vidljivim mjestima u dućanima, a na vlasnicima ugostiteljskih objekata je hoće li zabraniti pušenje.

Indeks ne pokazuje koliko su ove mjere uspješne u poboljšanju zdravlja i blagostanja stanovništva, no iako Finci i Šveđani konzumiraju više alkohola od stanovnika država poput Češke, Slovačke i Portugala, glavna tajnica NordAN-a, skandinavske udruge koja zastupa regulaciju alkohola i droga, za EurActiv je rekla kako se Švedska i Finska nalaze "pri vrhu indeksa koji se bave srećom, ekonomskim blagostanjem, očekivanom životnom dobi, zdravljem i kvalitetom života", te da su takvi "porezi i zakoni vezani za zdravlje građana bliski skandinavskim državama".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!