NUŽNE OŠTRIJE KAZNE

Financiranje pretkampanje visoko rizično za korupciju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.03.2012 16:27
  • Objavljeno 09.03.2012 u 16:17
korupcija novac euri lisice

korupcija novac euri lisice

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Na okruglome stolu 'Kako učiniti financiranje političkih stranaka preglednijim', održanom danas u Hrvatskome saboru, istaknuto je da je zakonski okvir dobar, ali ima i mogućnosti njegova poboljšanja, osobito u sustavu kažnjavanja, oglašavanja i financiranja pretkampanje.

Svrha skupa, održanog u organizaciji Transparency Internationala Hrvatske, bila je analizirati prvu godinu primjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te razmotriti mogućnosti njegova unaprjeđenja.

Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je kako, kad je riječ o financiranju političkih stranaka, treba posebnu pozornost treba usmjeriti na financiranje pretkampanje, cjenik oglašavanja u kampanji (osobito popusti) te stalno voditi društveni dijalog jer, kako je rekao, stranke ne mogu biti zatvorene. Upozorio je da ih građani doživljavaju kao zatvorene organizacije koje često rade na njihovu štetu pa je potrebno razbiti tu predrasudu i ojačati povjerenje građana u politički sustav. Ocijenio je kako je, s obzirom na novi zakon, predizborna kampanja za prošle parlamentarne izbore bila transparentnija kad je riječ o financiranju od one iz 2007., kada su nevladine udruge upozoravale na nerazmjer stvarnih i prikazanih troškova. Također je podsjetio da se, iako ne želeći politizirati to pitanje, danas neki ograđuju od toga tvrdeći da nisu znali.

Predstavnica Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj za javne financije i javnu upravu Paulina Stanoeva upozorila je da je financiranje političkih stranaka visoko rizično za korupciju i da je važno uspostaviti kvalitetan sustav revizije i kontrole te zadobiti povjerenje javnosti. 'Izbori su bili dobar korak u tome smjeru i zabilježene su samo manje nepravilnosti, no postoji prostor za poboljšanje, primjerice u financiranju pretkampanje i sankcioniranju nepravilnosti', dodala je.

Važno je da je u Hrvatskoj poboljšana koordinacija Ministarstva financija, Državne revizije i Državnog izbornog povjerenstva kako bi se osigurao učinkovit nadzor financiranja političkih stranaka, ocijenila je Stanoeva i dodala da bi Sabor trebao imati ključnu ulogu u davanju preporuke za poboljšanje stanja.

Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti istaknuo je u vezi s donacijama kojima se krši zakon o financiranju političkih stranaka i uporabi nelegalno pribavljenog novca da je slučaj Fimi medije kao slučaj ubiranja političke rente presedan i točka preokreta te je upozorio na korištenje javnih resursa za stranačke potrebe i primanje novca u zamjenu za davanje pogodnosti nakon preuzimanja vlasti.

Sudac Vrhovnoga suda i predsjednik GRECO-u najvažnijeg europskog antikorupcijskog tijela Marin Mrčela rekao je govoreći o međunarodnim iskustvima da financijska revizija omogućuje učinkovitu kontrolu poslovanja stranaka, no kazne često ne odgovaraju ili ih uopće nema, a nepravilnosti rijetko izlaze na svjetlo dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi