POTRESNA (I JEZIVA) POSTRATNA PRIČA

Film potaknuo Bošnjakinju da upozna sina rođenog uslijed silovanja

Bionic
Reading

Majka iz Bosne i Hercegovine pristala je susresti se sa sinom, kojeg je rodila poslije ratnog silovanja, nakon što je čitala o filmu snimljenom o sinu, 22-godišnjem mladiću, i njegovoj potrazi za biološkim roditeljima, rekao je režiser filma u četvrtak

Režiser Šemsudin Gegić kazao je da ga je žena, Bošnjakinja koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama, pozvala nakon što je vidjela članak koji je Reuters objavio o premijeri Gegićevog filma u BiH.

'Ovo me je jako iznenadilo', rekao je Gegić Reutersu. 'Pozvala me iz Sjedinjenih Američkih Država i rekla da je spremna susresti se s Alenom, a pristala je i da snimim njihov susret.'
Gegić je rekao da mu je kazala: 'Ne želim nikakav grijeh na svojoj duši.'

Majku Alena Muhića navodno su više puta silovali vojnici bosanskih Srba početkom rata u BiH, nakon čega je rodila sina kojeg je zatim napustila.

Ona je svjedočila kao zaštićeni svjedok na suđenju i njezino se ime ne smije objavljivati.

Gegićev drugi dokumentarni film o Muhiću, 'Stupica nevidljivog dječaka', dokumentira njegov bolni pokušaj da pronađe i upozna roditelje, u čemu nije uspio.

Stigma rođenih

Film se suočava sa stigmom koja još okružuje Bosance i Hercegovce rođene uslijed silovanja tokom rata, ratnog zločina u kojem je, kako se vjeruje, silovano gotovo 30.000 žena, ističe Al Jazeera Balkan

Film je premijerno prikazan u ponedjeljak u Muhićevom rodnom gradu Goraždu, na istoku BiH.

Film prikazuje kako Muhić, koji je usvojen, posjećuje majčinu sestru, a ona mu govori kako je njegova majka patila zbog silovanja i da nije u mogućnosti vidjeti ga. Muhić nije bio dostupan za komentar. Gegić je kazao da je Muhić rekao da mu treba vremena da apsorbira informaciju o promjeni mišljenja majke.

Prema udruženju za žene silovane u ratu, Žene – Žrtve rata, registrirano je 62 Bosanaca i Hercegovaca koji su rođeni nakon silovanja njihovih majki u vrijeme rata. U dokumentarnom filmu prikazano je kako je Muhićev otac osuđen 2007. za silovanje, ali je oslobođen nakon žalbe, uz uvjet da se mora susresti s Muhićem ako on to zatraži. Muhić to želi, ali njegov otac odbija pojaviti se na dogovorenim susretima i izbjegavao je svaki dosadašnji kontakt.