rešetanje oporbe

Filipović na Odboru za gospodarstvo: Da sam u bilo čemu pogriješio otišao bi sam

13.07.2023 u 23:16

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Davor Filipović poručio je nakon sedmosatne rasprave na saborskom Odboru za gospodarstvo o plinskoj aferi vezanoj uz prodaju plina kako ne bi došao pred zastupnike da je u bilo čemu pogriješio nego bi sam otišao

"Da sam ja u bilo čemu pogriješio ja ovdje ne bih došao pred zastupnike nego bih sam otišao”, kazao je Filipović nakon maratonske sjednice na novinarski upit je li siguran da ostaje ministar.

"Građani su mogli čuti od svih aktera što se događalo, meni je bilo važno doći tu, poslati poruku da je jako važno da se zna svaki detalj i sve istraži oko ove priče i da sam zajedno s predsjednikom i potpredsjednikom Vlade reagirao čim smo dobili informacije”, izjavio je.

Poručio je da je sve što radi radi u interesu hrvatskih građana i da će tako nastaviti dalje.

Saborski Odbor za gospodarstvo donio je većinom glasova zaključke kojima se primaju na znanje izvješća koja su podnijeli HERA, HROTE, PLINACRO, HEP u vezi s problematikom kupnje i prodaje plina po Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Zaključcima Odbor također konstatira da je putem Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije osiguran kontinuitet i sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj te su ublaženi rast cijena plina i zaštićeni ugroženi kupci (120 tisuća kućanstava i devet tisuća javnih ustanova).

  • +26
Odbor za gospodarstvo Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Osim toga , poziva se ministar nadležan za energetiku da u slučaju bilo kakvih poremećaja opskrbe, zaliha i tržišta promptno izvijesti Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora, a sve sukladno članku 127. Poslovnika Hrvatskog sabora.

Zastupnici oporbe u četvrtak su satima ispitivali ministra gospodarstva Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacra, HROTE-a i HERA-e od kojih su pokušali dobiti odgovore na to tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina po niskim cijenama te tko je u tome najviše profitirao.

Ministar i čelnici HEP-a, Plinacra, HERA-e i HROTE-a sudjelovali su na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo koja je sazvana na inicijativu saborske oporbe kako bi se razjasnila najnovija plinska afera oko prodaje plina ispod cijene a zbog čega su navodno nastali višemilijunski gubici.