GRADSKI BAZENI VARAŽDIN

Fiktivnim studentskim ugovorima izvukle 1,5 milijuna i podijelile?

02.01.2014 u 17:30

Bionic
Reading

Nakon više od dvije godine od podnošenja kaznene prijave, otvorena je istraga protiv bivše ravnateljice Gradskih bazena Varaždin i još petero zaposlenika. Međutim, ne samo zbog utaje poreza, za što ih je krajem 2011. prijavila varaždinska policija, nego i mnogo više. Naime, tužitelji su pomnije istražili poslovanje te otvorili istragu zbog sumnje da su bivša ravnateljica Natalija Žetko i šefica računovodstava Gradskih bazena Ljiljana Golić Domislović podijelile milijun i pol kuna, koliko je izvučeno kroz fiktivne studentske ugovore

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv bivše ravnateljice Gradskih bazena Varaždin i još petero zaposlenika ove javne ustanove zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene isprave.

Natalija Žetko

Postoji osnovana sumnja da je bivša ravnateljica Natalija Žetko od 2006. do 2011., uz sudjelovanje ostalih okrivljenih zaposlenika ustanove, pribavila dvjestotinjak ugovora za rad sa studentima kojima je temeljem ugovora o djelu preko Student servisa isplaćivala novac za rad. Iako studenti nisu radili ništa, trećeokrivljena djelatnica računovodstva Ljiljana Golić Domislović evidentirala je u ugovore da su uredno obavili posao. Zahvaljujući tome, s računa Student servisu isplaćen je tijekom šest godina iznos veći od 1,6 milijuna kuna. Od toga je iznosa studentima na ime posla koji nisu obavili proslijeđeno više od 1,3 milijuna kuna koji su oni, umanjivši ga za svoju 'nagradu' od 10 posto, vraćali na recepciju Gradskih bazena. Tu su novac predavali trećeokrivljenici, petookrivljeniku i šestookrivljeniku. Potonji je tako dobivenim novcem platio obveze ustanove u ukupnom iznosu većem od 230.000 kuna, na što nije obračunat ni plaćen porez na dohodak u iznosu većem od 75.000 kuna. Ostatak iznosa, više od 980 tisuća kuna, kako sumnja DORH, međusobno su podijelile Žetko i Golić Domislović, oštetivši time gradsku ustanovu za iznos veći od 1,4 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu također osnovano sumnja da je Žetko od 2007. do 2009. zatražila od Ljiljane Golić Domislović da naloži recepcionarima da usluge koje pruža ustanova naplaćuju putem paragon blokova, bez evidentiranja kroz registar kasu pa su recepcionari tako naplatili više od 700.000 kuna. Iznos od gotovo 140.000kuna evidentirali su kroz registar kasu kao prihod ustanove i isplatili za potrebe poslovanja ustanove i restorana u vlasništvu Gradskih bazena, pri čemu taj novac nije evidentiran kao prihod društva pa nije obračunat ni plaćen porez na dobit. Iznos veći od 98.000 kuna predali su petookrivljeniku koji je tim novcem plaćao obveze ustanove na koji također nije obračunat ni plaćen porez na dohodak. Tako je prvookrivljena Žetko, koja je nakon Gradskih bazena novi posao dobila u HEP-u, proračunu uskratila sredstva u iznosu od najmanje 32.900 kuna, a novac u iznosu većem od 480.000 kuna međusobno podijelila s Golić Domislović, donedavnom vijećnicom varaždinske Županijske skupštine.