KORAK DO GUBITKA VLASTI

Fijasko Slobodarske stranke u Beču

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 14:53
  • Objavljeno 17.02.2011 u 14:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon jesenskih lokalnih izbora, na kojima je ultradesna Slobodarska stranka (FPÖ) osvojila više od 25 posto glasova u Beču, mnogi su očekivali da će sljedbenici Heinz-Christiana Strachea praviti nered u gradskoj skupštini. No, u proteklih nekoliko mjeseci za njih se jedva čuje, iako bi trebali biti glavna opozicija vladajućoj crveno-zelenoj koaliciji

U predizbornoj kampanji za bečke lokalne izbore Heinz-Christian Strache nije imao trenutka pauze. Obilazio je disko klubove, snimio i posebnu hip hop pjesmu s ciljem privlačenja mlađih glasača, a sve je bilo marketinški upakirano u ksenofobni slogan o tome da FPÖ glasačima nudi pravu 'bečku krv', za razliku od drugih stranaka koje nisu a priori protiv useljenika.

Medijski blic je na dan izbora polučio zavidan rezultat: 27 posto glasova, što u Beču nikada nije uspjelo ni pokojnom vođi Slobodarske stranke, Jörgu Haideru. Nakon izbora vlast je preuzela socijaldemokratsko-zelena koalicija, koju su političari FPÖ-a opisali kao 'lijevo-ekstremistički i luđački projekt', uz obećanje svojim biračima da će biti opasna opozicija.

Četiri mjeseca kasnije jasno je da od toga neće biti ništa. Strache se posvetio saveznoj politici te ne sudjeluje više u radu svoje stranke u glavnom gradu Austrije, a njegov bečki zamjenik Johannes Gudenus se nije pokazao kao veliki politički potencijal.

Naprotiv, FPÖ se proteklih mjeseci ponajviše istaknuo svojom šutnjom i nemaštovitošću, a bez ikakvih dobrih akcija koje bi vladajuću koaliciju doveli u neprilike.

Gudenus u kuloarima, kako pišu austrijske novine, objašnjava da je to lukava taktika privlačenja birača iz građanskih slojeva, koje inače odbija vulgarnost i konfrontativan stil karakterističan za Slobodarsku stranku, ali mu rijetko tko vjeruje. Zaključak bečkih komentatora jest da su predstavnici FPÖ-a u gradskoj skupštini jednostavno nesposobni i bezidejni, te da je većina njih očito zalutala u politiku.

Analitičari zaključuju da je problem FPÖ-a u tome što je stranka pod Stracheovim vodstvom postala potpuni one-man-show, još više nego kada ju je vodio Haider.

Kadrovsko siromaštvo Slobodarske stranke najviše je došlo do izražaja u Beču, jer je riječ o glavnom gradu države.

Vladajuća koalicija socijaldemokrata i Zelenih po novinama pak ismijava stavove FPÖ-a, koji se svode na to da su oni protiv svega što crveno-zelena koalicija predloži. Vlastitih prijedloga nemaju, na sjednicama se često pojavljuju nepripremljeni, pa austrijski komentatori zaključuju da Slobodarska stranka neće uspjeti zadržati svoje, većinom protestne, glasače, koji - ako je sudeći po gubljenju podrške u anketama - već izražavaju nezadovoljstvo (ne)radom Stracheove bečke ekipe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi