BUDUĆNOST UNIJE

Fico: o EU-u ne mogu odlučivati samo moćne zapadne države

30.06.2016 u 23:19

Bionic
Reading

O budućnosti Europske unije ne mogu odlučivati samo dvije ili tri moćne zapadne članice, rekao je slovački premijer u četvrtak prozivajući Francusku i Njemačku te zauzimajući se za veću uključenost novih članica, bivših komunističkih država. Također, slovačka vlada u četvrtak je prihvatila program slovačkog predsjedanja Vijećem EU-a koji kao prioritete postavlja gospodarsko snaženje Europe, jedinstveno tržšte, pitanje migracije i globalnu ulogu EU-a, izvijestila je slovačka agencija TASR

Ta izjava Roberta Fica dolazi uoči slovačkog preuzimanja rotirajućeg predsjedavanja Europskom unijom koja je britanskom odlukom o izlasku potresena do temelja.

Vođe preostalih 27 članica EU-a susrest će se u rujnu u Bratislavi kako bi promislili budućnost saveza.

'Ključne odluke o budućnosti Europe ne mogu donijeti dvije, tri članice, ili države osnivačice EU-a', rekao je Fico novinarima.

Njemačka,. Francuska i Italija u ponedjeljak su održale trilateralne sastanke o Brexitu. Dva dana ranije, na susretu ministara vanjskih poslova država osnivačica, prisustvovale su i Belgija, Nizozemska i Luksemburg.

'Budućnost EU-a se više ne može promišljati bez aktivne uključenosti država koje su se priključile nakon 2004.', rekao je Fico. Većina takvih država su bivše komunističke države središnje i istočne Europe.

Slovačka i druge države Višegradske skupine, Poljska, Mađarska i Češka pozivaju na vraćanje većih ovlasti europskim glavnim gradovima i smanjivanje uloge Europske komisije, izvršne vlasti u Bruxellesu.

Slovačka vlada usvojila program predsjedanja EU-om

Slovačka vlada u četvrtak je prihvatila program slovačkog predsjedanja Vijećem EU-a koji kao prioritete postavlja gospodarsko snaženje Europe, jedinstveno tržšte, pitanje migracije i globalnu ulogu EU-a, izvijestila je slovačka agencija TASR.

Program, koji u osnovi određuje prioritete za cijelu Europsku uniju u idućih šest mjeseci, sastoji se od tri dijela; političkog okvira predsjedanja, njegovih prioriteta i planova pojedinačnih ministarstava. 'Spremni smo za predsjedništvo, u smislu organizacije kao i tehničke pripremljenosti. Mislim da ćemo sve uvjeriti u to', rekao je slovački ministar vanjskih i europskih poslova Miroslav Lajčak. Slovačka predsjedanje Vijećem Europske unije preuzima od 1. srpnja.

Slovačka vlada je odgađala usvajanje programa kako bi mogla odgovoriti na rezultate referenduma 23. lipnja u Ujedinjenom Kraljevstvu na kojem su se glasači izjasnili za izlazak iz Europske unije.

Lajčak je ocijenio da je politička situacija u EU-u turbulentna. 'EU mora odgovoriti na rezultat britanskog refrenduma, kao i na činjenicu da europska ideja gubi na popularnosti među građanima EU-a. Svjesni smo izazova', dodao je.

Usvojeni programa određuje četiri ključna prioriteta slovačkog predsjedništva; gospodarski snažna Europa, suvremeno jedinstveno tržište, migracija i globalni angažman Europe.

U pogledu gospodarskog snaženja Europe slovačko će se predsjedništvo usredotočiti na jačanje gospodarske privlačnosti EU-a. U pitanju jedinstvenog tržišta Slovačka se želi usredotočiti na jedinstveno digitalno tržište i energetsku uniju.

Migracija je treći prioritet. 'To golema i složena pojava, i moramo naučiti živjeti s njom', rekao je Lajčak. 'Ima mnogo aspekata a mi se želimo usredotočiti na one pozitivne koji pomažu građanima EU-a', dodao je Lajčak.

Slovačka također želi osnažiti globalnu ulogu Europske unije.