130 godina

Ferdo, Vid i Belko ispisali su zagrebačku povijest. Znate li tko su bili?

05.09.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Zagrebački električni tramvaj (ZET) u nedjelju obilježava 130. godišnjicu postojanja, tim povodom Hrvatska pošta će na pošiljke staviti prigodan žig, a Zagrebački orkestar ZET-a izvest će poznate zagrebačke šlagere i koračnice vozeći se u otvorenom ZET-ovom autobusu

U jutarnjim satima 5. rujna 1891. godine prvi put su planirano i organizirano zagrebačkim ulicama krenula tramvajska kola, pokretana jednom konjskom snagom. Iz tramvajskog spremišta, koje je bilo na lokaciji današnjeg Tehničkog muzeja, po tračnicama dugim osam kilometara vozač Ferdo, kondukter Vid i konj Belko krenuli su na svoju prvu vožnju.

Interes građana bio je ogroman pa se procjenjuje kako se već idućeg dana tramvajem vozilo 20.000 ljudi, iako je Zagreb tada imao tek nešto više od 40.000 stanovnika. Novine su pisale da konj zbog pretrpanosti tramvaja nije mogao krenuti s mjesta pa su građani silazili i gurali kola.

Razvoj i širenje Zagreba s godinama konjski tramvaj sve je teže pratio pa se javila ideja o uvođenju električnog tramvaja, a preduvjet za to bila je izgradnja električne centrale 1907. nakon čega se odmah pristupilo izgradnji novog postrojenja i tramvajske infrastrukture.

Električni tramvaj pušten je u promet 18. kolovoza 1910., a od tada je bilo mnoštvo važnih datuma, među kojima se ističe 1931. godina kada se ZET-u priključuje i autobusni promet.

Dnevno se preveze više od milijun putnika

Neizostavnu ulogu u zagrebačkom prijevozu putnika ima uspinjača, još od 1890., kao i sljemenska žičara, koja će, kažu u ZET-u, "uskoro zasjati u potpuno novom ruhu".

ZET od prvog dana prati razvoj i modernizaciju na području javnog prijevoza, njegovi tramvaji i autobusi dnevno prevezu više od milijun putnika, čak tri puta dnevno obiđu ekvator, a godišnje 109 puta prijeđu put do Mjeseca i natrag.

U svom voznom parku ZET ima 266 tramvajskih motornih kola, od čega su 142 niskopodna tramvaja, i 480 autobusa.

U povodu 130. godišnjice ZET-a, Hrvatske pošte će na pošiljke koje će 5. rujna otpremiti iz Zagreba na adrese širom Hrvatske i u inozemstvo, stavljati prigodan žig posvećen toj obljetnici. Žig će biti ukrašen siluetom prvog konjskog tramvaja u Zagrebu 1891., s vozačem Ferdom i konjem Belkom.

Obljetnicu ZET-a uveličat će svojom glazbom Zagrebački orkestar ZET-a, koji uskoro i sam bilježi 95 godina postojanja, a izvest će glazbeni program sastavljen od poznatih zagrebačkih šlagera i koračnica, vozeći se u otvorenom ZET autobusu.