DIONICE POD PRITISKOM

FED smanjuje poticajne monetarne mjere

27.01.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Čelnici američke središnje banke sredinom tjedna razmotrit će situaciju u najvećem svjetskom gospodarstvu, a kako ono stabilno raste, očekuje se da će dodatno smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti sjednica čelnika Feda, koji će vjerojatno nastaviti smanjivati poticajne monetarne mjere, što bi moglo dodatno pritisnuti cijene dionica. Dow Jones indeks potonuo je prošloga tjedna 3,5 posto, što je njegov najveći tjedni pad od studenoga 2011. godine, dok je S&P 500 pao 2,6 posto, najviše od lipnja 2012., na 1.790 bodova.

Raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi naglo se pogoršalo u petak jer je ulagače zabrinuo oštar pad cijena dionica na tržištima u razvoju zbog njihovih specifičnih problema, usporavanja rasta kineskog gospodarstva i Fedova smanjenja likvidnosti, koja je godinama podržavala rast cijena rizičnijih investicija na tim tržištima.

U utorak i srijedu čelnici američke središnje banke razmotrit će situaciju u najvećem svjetskom gospodarstvu, a kako ono stabilno raste, očekuje se da će dodatno smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno.

'S obzirom kako je smanjenje likvidnosti utjecalo na tržišta u razvoju, daljnje rezanje poticaja bio bi moralni hazard. No, bez obzira da li će Fed poticaje smanjiti sada ili nešto kasnije, reakcija tržišta bila bi vjerojatno ista', kaže Quincy Krosby, analitičarka u fondu Prudential Financial.

No, na američkom tržištu ne očekuje se veći pad cijena dionica jer ih podržava jačanje američkog gospodarstva. Na to ukazuju sva posljednja makroekonomska izvješća, a vjeruje se da će i nova to potvrditi.

'Premda bi cijene dionica na Wall Streetu mogle privremeno biti uzdrmane oštrim padom na tržištima u razvoju, to ne bi trebao biti neki veći udar na američko gospodarstvo', pišu analitičari Deutsche banke u bilješci klijentima. Tim više što je Fed prije nego što je u prosincu počeo smanjivati poticajne monetarne programe obećao da će ključne kamate još dulje vrijeme držati na rekordno niskim razinama. No, glavno je pitanje za ulagače koliko bi cijene dionica mogla pasti prije nego što na tržište uđe novi kapital koji bi ga podržao?

'Bit će prilika za kupnju, no ulagači moraju dokučiti koliko je na snažan rast cijena dionica prošle godine utjecala povećana likvidnost, a koliko poslovni rezultati kompanija', kaže Krosby. A jasniju sliku mogla bi ovoga tjedna ulagačima dati kvartalna poslovna izvješća niza velikih kompanija, od Applea i Googlea, preko DuPonta i Caterpillara, do Pfizera i AT&T-a.

Prema podacima Reutersa, dosad je otprilike četvrtina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila poslovna izvješća za zadnje lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 63,9 posto svojim zaradama premašilo očekivanja, što je u skladu s dugoročnim prosjekom. No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 7, a prihodi za samo 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.