CESAR SAYOC

Uhićeni zbog slanja eksplozivnih paketa optužen po pet točaka

26.10.2018 u 22:11

Bionic
Reading

Muškarac uhićen zbog slanja eksplozivnih paketa istaknutim demokratima i njihovim pristašama optužen je po pet točaka i mogao bi biti osuđen na 48 godina zatvora, rekao je u petak američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions

'Tijekom istrage smo uhitili Cesara Sayoca', rekao je šef FBI-a Christopher Wray na konferenciji za novinare i potvrdio identitet muškarca koji su ranije otkrili mediji.

Direktor američke federalne policije je također precizirao da je 13 eksplozivnih paketa poslano diljem Sjedinjenih Država.

Wray je također upozorio da bi moglo biti još paketa. Vlasti istražuju ima li još sudionika i ne isključuju mogućnost novih uhićenja.

'Prerano je govoriti o motivima osumnjičenoga', upozorio je direktor FBI-a.

Wray je rekao kako se još nastoji utvrditi jesu li paketi-bombe bili funkcionalni.

Nijedna od pošiljki nije eksplodirala i nitko nije ozlijeđen.

Pirotehničari i sigurnosni analitičari rekli su kako se na osnovi njihova jednostavnog dizajna čini vjerojatnijim da im je cilj bio da samo posiju strah a ne da ubijaju.

Otisci Cesara Sayoca pronađeni su na najmanje jednom paketu, poslanom demokratskoj predstavnici u Kongresu Maxine Waters, rekao je Wray.

FBI je uhitio Sayoca (56) u mjestu Plantation na Floridi i odvukao bijeli kombi s pro-Trumpovim naljepnicama, sloganom 'CNN je grozan' i likovima demokratskih političara s crvenim ciljnikom preko njihova lica.

Objavljujući uhićenje koje je obavio Savezni istražni ured (FBI) oduševljenoj publici u Bijeloj kući predsjednik Donald Trump je rekao kako su takvi 'teroristički akti' odvratni i da nemaju mjesta u Sjedinjenim Državama.

'Nikad ne smijemo dopustiti političkom nasilju da uhvati korijena u Americi, ne možemo to dozvoliti', rekao je Trump. 'Posvećen sam tome da učinim sve što je u mojoj moći kako predsjednika da to zaustavim i to odmah'.

Ranije u petak izrazio je žaljenje zbog utjecaja afere paketa-bombi upućenih njegovim brojnim političkim protivnicima dok traje izborna kampanja i ocijenio da ta afera šteti dinamici kandidata njegove stranke.

  • +8
Donald Trump u UN-u Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Republikanci imaju dobre rezultate prema anketama, ali kada se pojavila priča o 'bombama' ta dinamika se usporila', napisao je predsjednik na Twitteru.

'Žalosno je to što se događa. Republikanci idite glasati!', dodao je.

Stavivši u poruci bombe među navodne znakove, Trump je minimalizirao prijetnju bombi poslanih među ostalima njegovom prethodniku Baracku Obami i svojoj bivšoj protivnici na predsjedničkim izborima Hillary Clinton.

Od srijede komentatori krajnje desnice šire teoriju zavjere prema kojoj su ti paketi lažni, a namjena bi im bila preokrenuti jezičac na vagi u korist demokrata na ključim parlamentarnim izborima 6. studenoga.

Prema podatcima Sayoc je registrirani republikanac s poduljom kriminalnom prošlošću i poviješću zapaljivih komentara na društvenim medijima protiv Trumpovih političkih protivnika.