POBUNA PROTIV ZAKONA

Evo zašto su sporne drakonske kazne protiv vrijeđanja funkcionera

25.10.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Predstavnici Građanske akcije danas su s Markovog trga u znak prosvjeda protiv Vladina prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira poručili kako ne pristaju na uvođenje diktature u kojoj će se ljudi progoniti zbog izgovorene riječi

Građanskim aktivistima naročito smeta članak 17, stavak (1) koji glasi: 'Tko omalovažava ili vrijeđa državna tijela, odnosno službene osobe tih tijela prilikom obavljanja njihovih službenih poslova ili u vezi s obavljenim poslovima ili primijenjenim ovlastima ili odbije postupiti po njihovim zakonitim naredbama, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 7.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

'Ne pristajemo na fašizaciju hrvatskog društva pod krinkom zaštite 'institucija'. Ne pristajemo na Hrvatsku uber alles kao maćehu svojim građanima. Današnjom akcijom smo htjeli pokazati kako je prosvjedovanje zamišljeno po novom zakonu. Bez poruke na transparentu i bez izgovorene riječi. Kukuriku koaliciju OTVORENO prozivamo za pokušaj fašizacije hrvatskog društva i za otvoreno zagovaranje ukidanja ustavnog prava na prosvjed i slobodu govora. Ovakvo nešto smo mogli očekivati od zločinačke organizacije HDZ, ali nismo niti sanjali da je na ovakvu podvalu spreman SDP. Vladajući svoju nesposobnost i kukavičluk da procesuiraju HDZ-ovu organiziranu pljačku Hrvatske liječe represijom prema građanima i mi to nećemo dozvoliti', poručili su iz Građanske akcije.


Istodobno su pozvali sve nevladine organizacije da jasno i glasno osude Ostojićev novi prijedlog Zakona o prekršajima koji otvoreno i nedvosmisleno uvodi verbalni delikt u hrvatsko zakonodavstvo.

Čak je i Josip Kregar, SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, s aspekta ljudskih prava iznio ozbiljne primjedbe na prijedlog zakona.