ISTRAŽUJE I EUROPOL

Evo tko bi mogao stajati iza hakerskog upada u Kurzovu stranku pred izbore

20.09.2019 u 20:24

Bionic
Reading

Novi trag u slučaju hakerskog napada na središnjicu Austrijske narodne stranke (ÖVP) Sebastiana Kurza vodi prema austrijskim političkim krugovima i mogao bi imati snažnog utjecaja u predizbornoj kampanji koja je u tijeku, ističe bečki dnevni list Österreich u četvrtak, pozivajući se na neimenovane izvore

Nepoznati hakeri ukrali su, naime, 1,3 terabajta podataka sa stranačkog servera, a koji se odnose na razdoblje od 1990. do 2019. godine. Policajci iz odjela računalnog kriminaliteta austrijske policije još uvijek traže tko stoji iza hakerskog napada, a u istragu je uključen i Europol nakon što je dio ukradenih podataka pronađen na jednom serveru u Francuskoj.

Prema navodima iz stranke, samo su dvije osobe unutar ÖVP-a imale pristup ukradenim podacima, među kojima su svi knjigovodstveni podaci, popisi donatora te svi ugovori zaposlenika i savjetnika stranke.

Dosadašnja istraga pokazala je kako su podaci šifrirani te transferirani na server koji se nalazi u Francuskoj, a postoje indicije da su potom vraćeni na server u Austriji. Pojedini izvori navode kako u stranci sumnjaju na ruske obavještajne krugove, ali i pristaše turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jer su i ranije napadali servere stranke.

Predsjednik stranke i austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je kako ne želi govoriti o tome tko bi mogao stajati iza napada te je dodao kako je angažirao stručnjake koji bi trebali riješiti problem upada u sustav. Pojedine pak informacije upućuju na to da je hakiran i velik dio službene kancelarove prepiske sa stranačkim kolegama i ostalim političarima u Austriji i svijetu.

Prema navodima austrijske policije, hakeri su se zadržali u sustavu stranke pet tjedana te je veza prekinuta početkom rujna. Ovakav napad iziskuje mnogo novca te ga mogu izvesti isključivo profesionalci.

Stručnjaci ističu da hakeri upadom u sustav mogu manipulirati svim podacima i pristiglim te odaslanim mailovima, dok politički analitičari dodaju kako bi hakerski napad mogao imati snažan utjecaj na predstojeće parlamentarne izbore koji su zakazani za 29. rujna.