KRVI ZA GENOCID

Evo što svjetski mediji kažu o presudi Karadžiću

24.03.2016 u 18:09

Bionic
Reading

Svjetski mediji prenijeli su u četvrtak presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata, i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora, ističući da je proglašen krivim po 10 od 11 točaka optužnice

'Suci UN-ovog suda u Den Haagu proglasili su ga krivim po 10 od 11 točaka optužnice, uključujući i genocid zbog pokolja u Srebrenici u srpnju 1995. Mnogi njegov slučaj smatraju najvažnijim suđenjem za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata', javlja BBC i podsjeća da je suđenje, u kojem je Karadžić sam sebe zastupao, trajalo osam godina.

Njemačka agencija dpa, također u prvi plan stavlja činjenicu da je bivši politički vođa bosanskih Srba, koji se u bijegu posvetio poeziji i 'new age' medicini, proglašen krivim za genocid u Srebrenici, prvi na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata

Reuter također ističe da je Karadžić 'proglašen kazneno odgovornim za opsadu Sarajeva i zločine protiv čovječnosti u bosanskim gradovima te pokušaj eliminacije muslimanskih muškaraca u Srebrenici'.

'Oko 8000 muškaraca je ubijeno u Srebrenici i najgorem ratnom zločinu od Drugog svjetskog rata', podsjeća Reuters.

AFP piše o nekada najtraženijem bjeguncu u Europi koji se skrivao punih 13 godina, da bi naposljetku ipak bio osuđen za genocid u Srebrenici u druge zločine te osuđen na 40 godina zatvora. Agencija dodaje da je tužiteljstvo za Karadžića, kojeg mnogi Srbi smatraju 'herojem rata u Bosni', tražilo kaznu doživotnog zatvora.

AFP i druge agencije također ističu da je nakon smrti bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića 2006., 70-godišnji Karadžić najviši dužnosnik kojem je na Haškom tribunalu suđeno za zločine tijekom rata od 1992. do 1995.

CNN javlja da je bivši vođa bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti po devet točaka optužnice.

'Optužnica za genocid odnosi se na pokolj muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u srpnju 1995. Radi se o najvećem masovnom ubojstvu u Europi od Drugog svjetskog rata', javio je CNN.

Svjetski mediji također prenose da je Sudsko vijeće zaključilo da je Karadžić kao član udruženog zločinačkog pothvata imao za cilj zauzimanje Sarajeva te je proglašen krivim za višegodišnje teroriziranje i ubijanje stanovnika Sarajeva snajperskim napadima i topničkim napadima te je i na operativnoj razini sudjelovao u provođenju napada na Sarajevo.