PREDIZBORNA BAJKA

Evo što su vam obećali u zamjenu za vaše glasove

01.11.2015 u 08:30

  • +10

Predizborni plakati

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/ Hrvoje Jelavic/ Sanjin Strukic/ Anto Magzan/ Robert Anic/ Borna Filic/ Tomislav Miletic/PIXSELL

Bionic
Reading

Političari uvijek u izborno vrijeme iz svojih predizbornih šešira izvlače papiriće s kojih čitaju kojim će nas sve divotama zasuti sljedeće četiri godine ako im poklonimo svoje povjerenje. ‘Pretresli’ smo obećanja stranaka koje najbolje kotiraju i najviše obećavaju u groznici predstojećih, po mnogo čemu najtješnjih izbora. Sve stranke i savezi, čini se, nude ‘med i mlijeko u potocima’

Koalicija Hrvatske raste koju čine SDP, HNS, HSU, Laburisti, AHSS i Zagorska stranka, kroz sedam poglavlja kani Hrvatsku dovesti među prvih 30 zemalja na svijetu prema lakoći poslovanja.

Plan je povećati i vrijednost izvoza roba i usluga za najmanje 30 posto u odnosu na 2015. u čemu će veliku ulogu imati HBOR. Obećavaju i osiguranih najmanje 30 milijardi kuna ulaganja u industriju te 38 milijardi kuna u sektor turizma.

Sveprisutni EU fondovi

Poduzetnici će, tvrde u koaliciji, dobiti više od 10 milijardi nepovratnih kuna iz fondova EU, a jačat će se konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog sektora smanjivanjem PDV-a na odgovarajuću košaricu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u idućem mandatu.

Korištenjem fondova EU za ruralni razvoj cilj je osigurati održivi rast poljoprivrede kao strateške grane gospodarstva uz zapošljavanje oko 90.000 novih zaposlenika te educiranje oko 40 tisuća poljoprivrednika do kraja 2020.

Poticat će se razvoj ekološke proizvodnje, tvrde u šesteročlanoj koaliciji, a znatna europska i nacionalna sredstva uložit će se i u projekte navodnjavanja.

Ključna mjera koju namjeravaju provesti u idućem mandatu daljnje je rasterećenje osobnog dohotka od oporezivanja i to kroz povećanje neoporezivog dijela plaće te dodatnu promjenu poreznih razreda. Jedan od ciljeva je i nastavak smanjenja broja poslodavaca koji ne isplaćuju redovito plaće te smanjenje parafiskalnih nameta.

Obećano je i biranje članovi uprava putem otvorenih natječaja i angažmanom tzv. headhunting agencija. Pored toga, Hrvatska raste do kraja mandata, ako ga osvoji, namjerava smanjiti subvencije državnim poduzećima na manje od 2,5 milijarde kuna.

Nastavak e-građana

Obećavaju i daljnji razvoj projekta e-građani koji bi u slučaju da pobijede na predstojećim izborima, u iduće četiri godine pružao više od 100 usluga. Naime, kako stoji u planu, do prve polovice 2016. svi e-zahtjevi oslobodit će se plaćanja pristojbi. Pritom ne bi bili oslobođeni samo obrtnici, već i poduzetnici koji bi besplatno mogli osnovati trgovačko društvo.

Što se tiče pravosuđa, lijeva koalicija jamči skraćivanje sudskih postupaka s 380 dana na manje od 300 te spuštanje broja neriješenih sudskih predmeta od sadašnjih 450.000 na manje od 350 tisuća.

Plan za gospodarski rast temelje na više od tri milijarde kuna iz fondova EU koji jamče otvaranje novih i boljih radnih mjesta. Planira se, već od iduće godine, i uvođenje fiskalne olakšice za osobe starije od 50 godina kojom će poslodavac biti oslobođen plaćanja doprinosa na plaću u razdoblju od pet godina.


Dodatno će se zaštititi građani od rizika vezanih za stambene kredite, a planirano je i donošenje novog zakonodavnog okvira u području stambenih kredita.

Obrazovanje je također jedan od stupova predizbornih obećanja, pa tako Hrvatska raste planira uvesti praćenje zapošljavanja diplomiranih studenata na nacionalnoj razini. Dodatnih 450 milijuna kuna osiguranih iz fondova EU omogućit će 22 tisuće novih stipendija za studente slabijeg socioekonomskog statusa te 15 tisuća stipendija studentima u deficitarnim područjima.

Bit će i novih pruga

Ukoliko osvoji mandate, koalicija bi, obećavaju, zasukala rukave i izgradila 51 kilometara novih pruga, obnovila i modernizirala postojećih 265 kilometara pruga, a gradio bi se i Pelješki most, uz pomoć sveprisutnih EU fondova, kao i termoelektrane Plomin.

U Hrvatskoj raste su itekako ekološki savjesni te obećavaju saniranja i zatvaranja svih odlagališta otpada u Hrvatskoj u roku od godine dana. Najmanje 14 milijardi kuna uložit će se, pak, u sustave vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a četiri milijarde kuna planira se uložiti u zaštitu od štetnog djelovanja voda.

Planirana je i nova teritorijalna raspoređenost javnih poduzeća, agencija, javnih institucija koje u većini slučajeva imaju sjedište u Zagrebu. Pokrenut će program ulaganja iz fondova EU vrijedan oko 1,2 milijarde kuna namijenjen razvoju manjih gradova na slabije razvijenim područjima kao što su Vukovar, Beli Manastir, Petrinja, Benkovac te Knin, uz jačanje gradova koji broje do 100.000 stanovnika.

Mnogo predizborno obećava i trenutno oporbena Domoljubna koalicija koju čini HDZ, HSS, HSP, AS-HSLS, Blok Umirovljenici zajedno, HDS te Zagorska demokratska stranka čije su najave od novčanim dotacijama od 1.000 eura po novorođenčetu, smanjenje stope PDV-a za 2 posto te rezanje dužnosničkih plaća najviše odjeknuli u javnosti. S dugo najavljivani gospodarski program koji su građanima obećali pokazati čim Vlada objavi datum izbora predizborna javnost nije dobila priliku proučiti. Navodno će njegova cjelovita verzija biti javno dostupna tek nakon izbora, i to u siječnju 2016. godine.

Vizija budućnosti

Gospodarski stratezi Domoljubne koalicije, tvrde kako će konceptom socijalno-tržišne ekonomije i gospodarskim oporavkom, uz sufinanciranje iz EU fondova, stvoriti okruženje za poslovne mogućnosti obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima, što će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta te povećanjem plaća i mirovina.

Na predstavljanju ključnih poglavlja svojeg izbornog programa 'Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska' Domoljubna koalicija predvođena HDZ obećala je – ako pobijedi na izborima - da će do 2019. ostvariti kontinuirani rast BDP-a od pet posto godišnje, na pet posto smanjiti PDV na dječju hranu i potrepštine, nezaposlenost smanjiti za pet posto, povećati mirovine za pet posto. Osim toga, umirovljenicima su obećali rast mirovina od 5 posto, a obiteljima za novorođeno dijete 1000 eura. Naknadno su obećali i smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 23 posto. Pretendent na premijersko mjesto Tomislav Karamarko kao svoj prvi premijerski potez obećao je rezanje plaća saborskim zastupnicima, ministrima, ali i samome sebi ako, naravno, postane predsjednik Vlade RH.

Glavni generatori tog budućeg razvoja su revitalizacija poljoprivrede i ruralnih krajeva, neiskorišteni turistički potencijali, energetika i održivi razvoj, prometna infrastruktura i reindustrijalizacija, ulaganje u znanost te obrazovanje i digitalizacija.


Provedbom tog programa 'domoljubi' u četverogodišnjem razdoblju garantiraju otvaranje više od 100.000 radnih mjesta, a generatori novog zapošljavanja proizaći će iz kombinacije privatne inicijative i institucionalne potpore te realizacije projekata, osobito u sektorima malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, turizma, industrije te informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Podržavaju i obvezni sustav javne zdravstvene zaštite kao univerzalan i jednakopravan te nude povećanje financijskih sredstava za neposrednu zdravstvenu zaštitu. Osigurat će, kažu, i lakše i brže stambeno zbrinjavanje građana, posebice siromašnih obitelji s djecom, dok će neiskorištenu nepokretnu imovinu Republike Hrvatske iskoristiti za realizaciju projekata socijalnog stanovanja i pružanja inovativnih socijalnih usluga.

Vrtići svima, pa i oni korporativni

Uklonit će, tvrde, i ograničenja povezana s rodiljnim i roditeljskim naknadama za drugih šest mjeseci rodiljnog dopusta kako bi zaposleni roditelji i u tom razdoblju imali punu plaću. Posebnu pozornost posvetit ćemo predškolskom obrazovanju i skrbi o djeci te će, u slučaju da pobijede, svakom djetetu osigurati mjesto u vrtiću, uz subvencioniranje otvaranja korporativnih vrtića u poslovnim zgradama.

Smanjit će i broj starih, neriješenih predmeta na najmanju moguću mjeru i u tom cilju izraditi jasan i precizan plan njihovog rješavanja uz istodobno brzo i kvalitetno rješavanje novih predmeta, pri čemu će iskoristiti hrvatski potencijal, a to je veliki broj sudaca.

Visoki kazneni sud

U Domoljubnoj koaliciji ističu kako će inzistirati i na snažnijoj borbi protiv svih vrsta kriminala i korupcije, kadrovski i materijalno te bi ojačali Državno odvjetništvo i USKOK, uz osnivanje Visokog kaznenog suda.

Izmijenit će i Obiteljski zakon kako bi on postao pravedan i provediv, dok će posebna pozornost posvetiti statusu samohranih majki te socijalnim, psihološkim, zdravstvenim i gospodarskim okvirima povezanim s navedenom problematikom.

Izradit će, navode u svojem programu, sveobuhvatnu Medijsku strategiju te izmijeniti Zakon o medijima i Zakon o elektroničkim medijima radi poboljšanja uvjeta lokalnih i regionalnih nakladnika. Pored toga, izmjenom Zakona o PDV-u izjednačit ćemo stopu PDV-a od 5 posto za sve tiskane medije.

Donošenjem, pak, novog zakona o HINA-i pridonijeli bi očuvanju neovisnosti jedine hrvatske novinske agencije, ali i smanjili RTV pristojbu.

Nude i trajnu zaštitu braniteljima i njihovim obiteljima te garantiraju lakše zapošljavanje djece branitelja, a obećavaju i trajnu zaštitu statusa pripadnika HVO-a, kao i potpunu ravnopravnost Hrvata u, kako kažu ‘europskoj Bosni i Hercegovini.

Reformistički pristup

Obećanja stižu i iz bloka kojeg čine Reformisti te Progresivni savez Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Taj blok drži kako je najvažnije decentralizirati državu na sedam regija umjesto dosadašnjih 21 županija, ali i reformirati javnu upravu kroz smanjivanje broja zaposlenih za 6 posto po jasno definiranim kriterijima učinkovitosti. Paralelno na godišnjoj razini sustav bi osigurao mogućnost za primanje 2 do 3 posto mladih i obrazovanih djelatnika.

Reformisti na čelu s Radomirom Čačićem, uz Josipovićevu podršku nude i recept za kvalitetnim upravljanjem državnom imovinom i nekretninskim fondom. Stav je Reformista kako je nužna prodaja i privatizacija objekata, zemljišta i tvrtki bez strateškog značaja. Nekretnine u vlasništvu države procijenjene vrijednosti 31 milijardi eura mogu se, tvrde, odmah upotrijebiti za kolateralne garancije bankama. Reformisti predlažu i ustrojavanje nekretninskog fonda na razini 1 milijarde eura od nekretnina koje nisu za prodaju i koje se ne koriste.

Tom savezu bitna je i poljoprivreda pa tako naglašavaju nužno hitno donošenje programa navodnjavanja koji je vezan na komasaciju i hidro-energetske projekte. Postotak navodnjavanih površina moguće je znatno povećati korištenjem za tu svrhu raspoloživih sredstava iz fondova EU kao i sustava poticaja.

Važna je i energetika, budući da Hrvatska nije iskoristila 50 posto svojih hidro potencijala za razliku od svih drugih zemalja EU. Strateški interes Hrvatske je, smatraju u tom bloku, iskorištavanje raspoloživih hidro potencijala, kao i realizacija projekta Plomin C te uravnotežiti energetsku bilancu primjenjujući najviše kriterije održivog razvoja.

Reformisti se zalažu i za legalizaciju objekata i rješavanje imovinsko pravnih odnosa koji su pretpostavka za korištenje sredstava iz fondova EU i to posebno u poljoprivredi. Pored toga smatraju kako daljnja porezna opterećenja nisu održiva te kako je porezno opterećenje nužno preraspodijeliti s rada na kapital.

Što se, pak, pravosuđa tiče, blok se zalaže za potpunu neovisnost sudske vlasti te definiciju na godišnjoj razini postotka sudaca koji bi prestali biti zaštićeni doživotnim izborom u sudsko zvanje.

Čačićev recept za autoceste

Zalažu se i za monetizaciju autocesta i outsourcing kojim bi se smanjio trošak za sve građane Hrvatske za otprilike jednu trećinu. To bi proveli na način da se kroz 5 godina zaposlenima garantira i radno mjesto i razina place, dok bi racionalizaciju sustava povjerili privatnom sektoru kroz prirodni odljev i otpremnine.

Zaštitili bi i hrvatske interese u INA-i, ali ne otkupom nego povratkom prava, dok podržavaju privatizaciju dijela HEP-a, ali ne na način da država prepušta distribuciju jer to je pitanje suvereniteta zemlje, dok bi Petrokemiju prodali. Podržavaju istraživanje ugljikovodika u Jadranu i Slavoniji, ali uz najviše ekološke standarde i bez odricanja od mogućih benefita.

MOST smanjuje broj zastupnika

MOST nezavisnih lista, pak, svoj program temelji na deset krucijalnih točaka koje treba poboljšati, počevši od prometa do racionalne javne uprave.

MOST, kojem je na čelu mladi psihijatar Božo Petrov, zalaže se za uvođenje vinjeta na autocestama i izgradnju bolje infrastrukture prema turističkim središtima, a obećavai veću energetsku učinkovitost te povećanje obnovljivih izvora energije.

Po pitanju ekologije nude ekološko obrazovanje od vrtića nadalje, uz primjenu eko-standarda na svim poljima, dok im je poljoprivreda prioritet, a ne problem.

Nude učinkovitije, brže i neovisnije pravosuđe oslobođeno pritiska, kao i liberalniji model preferencijalnog glasovanja te uvođenje dopisnog i elektronskog glasovanja.

Povezali bi obrazovanje s poduzetnicima i tražili kvalitetu umjesto kvantitete u visokom obrazovanju, dok u području fiskalne odgovornosti traže dokazivanje namjenskog korištenja sredstava i stvarnu fiskalnu odgovornost.

Promjena bi bilo i na području poreznog rasterećenja gdje spas vide u proširenju poduzetničke baze kroz stimulacije i olakšice poduzetnicima. Zalažu se i za smanjivanje broja saborskih zastupnika, izmjenu izbornog zakonodavstva, manje teritorijalnih jedinica i reformu lokalne uprave i samouprave.

Vizija 'održivog razvoja Hrvatske'

OraH, pak, obećava rast zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti na europski prosjek u sljedeće četiri godine te rast minimalne plaće na razinu mjesečne košarice sa 2500 na 3500 kuna. Pored toga, u stranci obećavaju rast mirovine i njezino izjednačavanje s EU prosjekom, kao i zaustavljanje iseljavanja mlade i obrazovane radne snage iz Hrvatske. ORah obećava i smanjivanje javnog sektora i rast privatnog sektora, efikasnu, transparentnu i pravednu javnu upravu i pravosuđe te porast BDP-a za pet posto u sljedeće tri godine.

Jamče i bolju zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb, rast izvoza, pad uvoza kao i zaštitu od samovoljnog rasta kamata i iznosa kredita te manje čekanja u redovima za razne potvrde i rješenja.

500 boutique hotela i 1.000 kuna za odmor penzićima

Koalicija rada i solidarnosti Milana Bandića ima najkonkretnija predizborna obećanja, barem što se brojki tiče, pa tako zagrebački gradonačelnik jamči povećanje broja radnih mjesta za 50.000 do 2017. godine te smanjenje PDV-a na 22 posto do kraja 2016, uz dodatno smanjenje za dva posto do kraja mandata.

Bandić obećava i povećanje broja radnih mjesta za 50.000 do 2017. godine, kao i vaučere za sve zaposlene u iznosu od 20 kuna po danu za ručak, dok umirovljenicima nudi vaučere od 1000 kuna za boravak u hotelima u pred i postsezoni te otvaranje čak 500 novih boutique hotela do 2018. godine i osnivanje 10.000 start-up kompanija.

Socijalno osjetljivi Bandić ponudio je i socijalne mirovine u iznosu od 800 kuna za 100.000 starijih od 65 godina koji nisu u mirovini te povećanje minimalca na 3300 kuna. Obećana je i neoporezivost na nekretnine do 60 četvornih metara u kojoj se stanuje, ali i 20.000 novih studentskih i umirovljeničkih soba.

Koalicija rada i solidarnosti u svojem predizbornom obećanju biračima je ponudila i besplatne knjige za sve učenike te prijevoz i smještaj za socijalne kategorije. Ako pobijedi Bandić, rodiljama obećava radno vrijeme u trajanju od dva do četiri sata dnevno dok dijete ne navrši tri godine.

Povrat od 5.000 eura, ukidanje RTV pretplate i klevete te izlazak iz NATO-a

Živi zid je od svih stranaka i koalicija prvi izašao sa svojim predizbornim programom kojim jamče svakom Hrvatu povratak najmanje 5000 eura pokradene imovine, ali i potpuno ukidanje valutnih klauzula na kredite.

Predstavljajući predizborni program čelnik Živog zida Ivan Sinčić zauzeo se za pretvaranje Hrvatske narodne banke iz mjenjačnice u središnju banku i ukidanje zakona o fiskalnom otpisu poreznog duga, dok je porez na nekretnine proglasio potpuno nepotrebnim, a ukinuli bi i obavezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Živi zid zalaže se za gradnju i dodjeljivanje društvenih stanova, zabranu ovrhe nad jedinom nekretninom kao i zabranu isključivanja vode i struje, iako je Ustavni sud zabranio prisilno isključenje vode, struje i plina još 2007. godine.

Pored toga, zalažu se za legalizaciju konoplje, fakultativno cijepljenje, ukidanje kaznenog djela klevete, zabranu GMO-a, potpuno javno financiranje visokog obrazovanja, ali i izlazak iz NATO-a.