UBOJIT ARSENAL

Evo što se sve trebalo nalaziti u paketu američke vojne pomoći Ukrajini, kojom je Trump trgovao u zamjenu za informacije

27.09.2019 u 16:40

Bionic
Reading

Dan nakon što je razotkriveno to da je američki predsjednik trgovao vojnom pomoći Ukrajini u zamjenu za pokretanje istrage protiv svojeg političkog rivala Joea Bidena, specijalizirani američki portal za vojna pitanja Defense News objavio je u četvrtak popis arsenala koji je Donald Trump obećao Kijevu

Prema pisanju portala Defense News, Pentagon je u programu američke vojne pomoći Ukrajini namjeravao isporučiti snajperske puške, protuoklopne rakete, protutopničke radare, sustave za elektroničko ratovanje i komuniciranje, optičku opremu za noćno ratovanje te medicinsku opremu.

Portal podsjeća kako je Washington od 2014. godine, kada su ruski separatisti na istoku Ukrajine započeli proces odcjepljenja, poslao Kijevu vojnu opremu u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. Među opremom koju je američko ministarstvo obrane osiguralo za ukrajinsku vojsku bili su taktički snajperi, borbena vozila Humvee te taktički dronovi.

Pošiljka oružja, koja je trenutno zamrznuta zbog Trumpova najnovijeg skandala, trebala je biti dosad najveća, a većinu tog paketa činili bi protuoklopni vođeni raketni sustavi FGM-148 Javelin, koji ruskim tenkovima predstavljaju veliku opasnost.

Protuoklopni vođeni raketni sustavi FGM-148 Javelin Izvor: Društvene mreže / Autor: Gung Ho Vids

Zamrznuta pomoć

Riječ je o opremi namijenjenoj za nadgledanje i osiguravanje ukrajinske granice od mogućeg ruskog napada, ali i što bržu integraciju ukrajinske vojske u NATO. Stoga je paket pomoći podrazumijevao i rezervne dijelove za ranije poslanu opremu, ali i neke nove stavke, poput potpuno opremljenih mobilnih medicinskih laboratorija i simulatora.

Podsjetimo, Trump se našao u središtu skandala nakon što je otkriveno da je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem, prethodno naredivši svojoj administraciji da zamrzne 391 milijun dolara pomoći Ukrajini. Trump je, naime, u telefonskom razgovoru u srpnju od ukrajinskog predsjednika Zelenskija zahtijevao da istraži je li bivši američki potpredsjednik Joe Biden prekinuo istragu o kompaniji u kojoj je radio njegov sin.

  • +6
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Trump i Zelenskij pojavili su se zajedno na konferenciji za novinare u srijedu, a na kojoj je američki predsjednik zatražio od Njemačke, Francuske i drugih europskih članica NATO-a da doprinesu obrani Ukrajine. Trump je pritom u svojem stilu umanjio značajnu pomoć koja je pružena Kijevu za vrijeme administracije svojeg prethodnika Baracka Obame.

Pokrenuta istraga

'Uložili smo mnogo novca. Dao sam vam protutenkovske projektile, dok vam je predsjednik Obama slao jastuke i pokrivače', rekao je tom prilikom Trump, a Zelenskij je zahvalio svim zemljama koje rade na okončanju sukoba na istoku Ukrajine.

Zastupnički dom Kongresa pokreće službenu istragu za mogući opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političko 'prljavo rublje' o Joeu Bidenu, potencijalnom suparniku na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za iduću godinu, a koji je bio potpredsjednik države u dva mandata Baracka Obame.

Donald Trump i vojna pomoć Ukrajini Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS This Morning

Tijekom poziva Trump je od ukrajinskog predsjednika tražio da surađuje s američkim državnim odvjetnikom Williamom Barrom, ali i njegovim osobnim odvjetnikom Rudolphom Giulianijem, kako bi istražili je li Bidenov sin radio za ukrajinsku plinsku kompaniju.

Spominje se i istraga internetske kompanije CrowdStrike u slučaju hakiranja servera Demokratske stranke uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2016. godine.