PREMIJER PRIMA PROSVJEDNIKE

Evo što od razgovora u Vladi očekuju branitelji, a što Vlada

01.06.2015 u 10:03

Bionic
Reading

Na Markov trg došlo je izaslanstvo prosvjednika koje prima hrvatski premijer Zoran Milanović. Jučer se pojavila informacija da će današnji sastanak biti tek formalnost jer je preko vikenda sve dogovoreno, te da su prosvjednici odustali od zahtijeva za smjenom ministra Predraga Matića, no sve strane su to demantirale. Događaje pratite uživo na tportalu

Premijer Milanović unaprijed je najavio u intervjuu za Novu TV da to 'neće biti pregovori, nego razgovori', te da će u ime Vlade glavnu riječ voditi ministar branitelja Predrag Matić. Sastanku će nazočiti i ministar obrane Ante Kotromanović.

Hoće li doći do konkretnog dogovora, ne zna se, ali nakon što je nekoliko stotina branitelja došlo na rub sukoba s interventnom policijom u petak na Markovom trgu i okolnim ulicama, sama najava razgovora smirila je stanje.

Podsjetimo, prosvjednici su preko 220 dana utaboreni u šatoru ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu. Tražili su smjenu ministra branitelja Predraga Matića, te njegovih pomoćnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića, te objedinjavanje svih zakona koji reguliraju prava branitelja u jedan Ustavni zakon.

Prosvjednici iz Savske došli su u četvrtak ujutro na trg Svetog Marka podržati prosvjede radnika Imunološkog zavoda i RIZ odašiljača.

”Došli smo na Trg svetog Marka dati podršku radnicima Imunološkog, očekivali smo da će donijeti odluku. Nitko iz Vlade nije izašao razgovarati s tim ljudima. Ovdje smo i očekujemo da će nas primit premijer. Pokušavamo, ignorira nas, ali valjda će nas na Dan oružanih snaga primit u Vladu”, rekao je Đuro Glogoški i još jednom poručio da će ostati na Trgu dok ih ne primi.

Premijer im je poručio da se povodom Dana oružanih snaga mogu doći na središnje obilježavanje, u koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski, što su oni odbili. Noć s četvrtka na petak prosvjednici su proveli u Crkvi sv. Marka nakon što ih je policija pokušala izmjestiti s trga na kojem su prosvjedi i okupljanja zabranjeni nakon 22 sata.

Prosvjed je eskalirao kada su prosvjednici blokirali Savsku ulicu postavivši na nju plinske boce, ali su se brzo povukli.

Milanović se do sada odbijao formalno sastati s njima dok ne odbace ultimativne zahtijeve o smjeni ministra Matića, ali je sam priznao da je su održali tajni sastanak, a kasnije su se susreli i porazgovarali na obilježavanju godišnjice akcije 'Bljesak' u Okučanima.

Danas će imati prvi formalni sastanak od početka prosvjeda, prije gotovo 230 dana.

U više navrata Milanović i ministri u Vladi izjavili su da iza prosvjeda u Savskoj stoji HDZ, što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio, rekavši da su uz branitelje ali da ne stoje iz njihovog prosvjeda.

Uoči današnjih razgovora, ministar branitelja Predrag Matić istaknuo je ne očekuje kako će branitelji prestati s prosvjedom i napustiti šator u Savskoj 66.

'Neka iznesu svoje argumente, ja se nadam da neće biti nekih argumenata posebnog animoziteta prema meni, odmah u startu neka znaju da oni ne mogu prevladati. Međutim, neka otvoreno pokažu koji su to propusti koje je radilo Ministarstvo branitelja ili ja osobno. Nakon toga ću prezentirati svoju stranu priče ili priču Ministarstva branitelja, mediji i hrvatska javnost će to vidjeti. Ja se jedino bojim, oni su već više puta pokazali kada nisu zadovoljni onim što čuju, da napuštaju sastanak', kazao je Matić.

Na poštivanje Ustava i zakona veterane je u međuvremenu pozvala i Crkva. A iz vrha Ureda za branitelje Grada Zagreba pak stiže potvrda postignutog dogovora, kako je javio Media servis.

Prema tvrdnjama umirovljenog brigadira Miodraga Deme, stopostotnog invalida i jednog od glavnih ljudi za branitelje grada Zagreba, prosvjednici i premijer dogovorili su se oko posebnog zakona. Znači li to da odustaju od traženja smjene Predraga Matića, Demo odgovara kako misli da se ministru ništa neće dogoditi.

'Koliko imam informaciju, premijer Milanović i dečki već su se dogovorili. Konačno, hvala Bogu nakon ovih 200 i nešto dana. Iako je to trebalo riješiti već drugi dan kad je šator podignut u Savskoj. Za jedan razuman dogovor potrebno je dvoje. Treba sjesti za stol i porazgovarati čiji su što problemi i riješiti u roku sat vremena', kaže Demo.

Vođe prosvjednika Đuro Glogoški i Josip Klemm su dosta oprezni nakon što im je premijer javno ponudio sastanak, pa su se vrlo malo oglašavali u medijima, nakon što su inicijalno pozdravili taj korak.

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški tako je u petak Milanovićev poziv ocijenio kao veliki pomak, ističući da su takav dijalog branitelji i tražili od samo početka prosvjeda.

'Znate da je u zadnje vrijeme ignorirao sve naše zamolbe i zahtjeve vezano uz razgovor, slali smo mu dopise, nije odgovarao, pozvali smo ga na okrugli stol, nije došao. Mislimo da je ovo jedan veliki pomak', poručio je dok se iz Markove crkve vraćao u koloni s prosvjednicimau šator u Savskoj ulici u petak.

Dodao je da na sličan prijedlog ministra Matića, koji je također nudio razgovor u Vladi nisu pristali, jer je Matić inzistirao da prvo prestanu prosvjedi pod šatorom u Savskoj 66.

Glogoški je rekao i da situacije na Markovu trgu nije trebalo ni doći, jer je 'predsjednik Vlade odluku da se susretnemo mogao daleko ranije donijeti'.

Na sastanak u ponedjeljak, kazao je, ići će predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Savskoj i članovi njihovih obitelji.

I Josip Klemm, također jedan od čelnika braniteljskog prosvjeda, rekao je kako podupire premijerovu odluku o sastanku. 'Nakon samo sat vremena nakon što je premijer odredio termin sastanka maknuli smo se s Markova trga i došli opet u Savsku', dodao je.

Klemm je naglasio kako prosvjednici nisu pred Vladu išli s ultimatumima, već samo tražili da odredi vrijeme i mjesto razgovora. 'Je li to moglo biti i prije, danas ili jučer... mi smo hrvatski branitelji opet zadovoljni, da ćemo imati priliku razgovarati s našim premijerom u ponedjeljak, iako mnogi na to nisu imali pravo", kazao je Klemm.

O napetoj situaciji oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Na pitanje je li u redu da branitelji krše zakon zahtijevajući svoja prava odgovara: 'Pozivam sve na poštovanje zakona, ustavnopravnog poretka. Dakle, i branitelje i državu. Ali da bi se to moglo riješiti, poanta je razgovor i dijalog'.