'NUĐENJE STRANKAMA'

Evo što je Rusak tražila od HSU-a

19.01.2016 u 11:34

Bionic
Reading

Nezavisna saborska zastupnica Gordana Rusak 'lažima, podbadanjima i nemoralom' je nazvala tvrdnje da je Hrvatskoj stranci umirovljenika nudila prelazak u njihov klub zastupnika uvjetujući to, među ostalim, zapošljavanjem svoje suradnice u Klubu i redovitim mjesečnim iznosom za financiranje njezinih znanstvenih projekata povezivanja gospodarstva i znanosti. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i dalje potvrđuje autentičnost pisma, a predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan demantirao je da je Rusak suradnju nudila i Klubu SDP-a

'Toliko laži, podbadanja i nemorala u jednom danu nisam doživjela u čitavom svom životu', kazala je Rusak Hini, zamoljena da komentira tvrdnje predsjednika HSU-a Silvana Hrelje da se prije priključenja Klubu HSLS-a nudila zajedničkom klubu HSU-a i nezavisnog Stipe Petrine, također bivšeg Mostovca, no o detaljima još uvijek ne želi govoriti.

Dio medija je u ponedjeljak, nakon što je Rusak napustila Hrid Drage Prgometa i prešla u Klub HSLS-a, objavio preslik pisma HSU-u (kliknite za dokument), a u kojem nudi suradnju s njihovim klubom, uz niz preduvjeta, među kojima je i 'izdvajanje sredstava na mjesečnoj razini u zaseban fond za provedbu znanstvenih projekata u cilju povezivanja gospodarstva i znanosti, kao i za popularizaciju znanosti u redovima Sabora', za što predlaže iznos od 10.000 kuna.

U pismu od HSU-a traži i da u Klubu do kraja mandata, uz mjesečnu neto plaću od 10.000 kuna, zaposle njezinu suradnicu Sanelu Dropulić, koja je sada angažirana kao glasnogovornica u HSLS-u, stranci u čiji je zastupnički klub Rusak prešla.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i dalje potvrđuje autentičnost tog pisma. 'Gospođa Rusak je tražila novac za neke svoje projekte i to je istina. Mi smo razgovarali na njezinu inicijativu, izrazila je želju da bi promijenila klub i tražila, između ostalog i zapošljavanje u našem klubu. Rekli smo da nam je to neprihvatljivo, jer bi već zaposlene morali baciti na ulicu', ustvrdio je Hrelja i dodao kako je Rusak pismo s ponudom poslala zajedničkom Klubu HSU-a i nezavisne liste Stipe Petrine.

Što sadrži dokument poslan Klubu Hrelje i Petrine?

Sudeći prema dokumentu u posjedu kojega je i tportal, u 'prijedlogu suradnje neovisne saborske zastupnice Gordane Rusak i Hrvatske stranke umirovljenika te stranke Nezavisna lista Stipe Petrine u okviru zajedničkog kluba zastupnika', traži se autonomiju saborskog rada i odlučivanja u svim segmentima koji se tiču znanosti i obrazovanja, uz prethodno iznošenje i usaglašavanje stavova s klubom zastupnika; pravo na priziv savjesti i glasovanje prema savjesti u slučaju ukoliko se nakon konzultacija zajednički stav ne može postići.

Traži se također i izdvajanje sredstava na mjesečnoj razini u zaseban fond (predlaže se 10.000 kuna) s kojima bi Rusak mogla raspolagati za provedbu znanstvenih projekata u cilju povezivanja gospodarstva i znanosti kao i popularizaciju znanosti u redovima Sabora, ali i u ostalim društvenim sredinama u svim dijelovima Hrvatske koje će ujedno promovirati njihov klub zastupnika kao politički subjekt koji se zalaže za zemlju znanja.

Također, traži se i zapošljavanje prema ugovoru o radu na određeno vrijeme (za vrijeme trajanja ovog saziva Sabora) i neto plaću od 10.000 kuna za Rusakinu osobnu asistenticu i stručnjakinju za tržišne komunikacije Sanelu Dropulić u uredu na teret saborskih sredstava, kao i mogućnost postavljanja pitanja na svakom aktualnom satu ako za to postoji potreba prema vlastitoj procjeni, prvenstveno iz područja znanosti i obrazovanja.

Također, traži se i osiguravanje informatičke te komunikacijske opreme za nesmetani rad, ali i potpredsjedništvo u klubu zastupnika s time da se predsjednik i potpredsjednika kluba biralo na mandat od jedne godine pri čemu bi se svi članovi kluba izmjenjivali na tim pozicijama.

Dropulić tvrdi da je davno angažirana u HSLS-u

O svemu se oglasila i glasnogovornica HSLS-a Sanela Dropulić, koja je putem Facebooka poručila kako za PR-ovca nema veće laskavosti nego kad mu se diže cijena za ono za što nije odgovoran. 'Moram priznati da bi svakako u taj dijapazon laskavosti spadala i činjenica da saborski zastupnici zbog mene mijenjaju stranke. Ali na žalost medija i novinara koji barataju s netočnim informacijama moram samo reći - angažirana sam u HSLS-u kao profesionalac prije bilo kakvih 'kadrovskih križaljki' o kojima pišu kao istinite i tjeraju me na prve ispravke netočnih navoda', napisala je Dropulić.

U nekim medijima pojavila se i informacija da je suradnju Rusak nudila i Klubu SDP-a, no predsjednik tog kluba Igor Dragovan to odlučno demantira. 'Ne znam kako je SDP utrpan u tu priču, možda je nekom najlakše tako, ali to nije istina i s tim nemamo nikakve veze', kazao je Dragovan Hini.