DAYTONSKI SPORAZUM

Evo što je dalo krila korupciji u BiH

13.02.2014 u 11:30

  • +6

Daytonski sporazum

Izvor: Sipa Press / Autor: DUBRAVEC/ELLIS/SIPA

Bionic
Reading

Prosvjedi u BiH posljedica su teške gospodarske situacije u zemlji koja je pak proizvod lošeg političkog sustava koji karakteriziraju korupcija i nepotizam. Takav politički sustav rezultat je Daytonskog sporazuma, koji prozivaju glavnim krivcem za sve navedeno

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum naziv je mirovnoga dogovora o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992. - 1995. koji je parafiran u bazi zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu (Ohio, SAD) po čemu je dobio ime.

Konferencija se održavala od 1. do 21. studenoga 1995., a Sporazum je službeno potpisan u Parizu 14. Prosinca 1995. Sporazumom je okončan rat u BiH i formirana dva konstitutivna entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH. Republici Srpskoj je pripalo 49 posto teritorija, a Federaciji BiH 51 posto teritorija. Formiran je i distrikt Brčko, kao zasebna teritorijalna jedinica.

Potpisnici su bili: za Republiku BiH Alija Izetbegović, za Republiku Hrvatsku Franjo Tuđman i za Saveznu Republiku Jugoslaviju Slobodan Milošević.

Potpisivanju su svjedočili i to potvrdili svojim potpisima: za Predsjedništvo Europske unije Felipe Gonzalez, za Francusku Republiku Jacques Chirac, za Saveznu Republiku Njemačku Helmut Kohl, za Rusku Federaciju Viktor Cernomirdin, za Ujedinjeno Kraljevstvo John Major i za Sjedinjene Američke Države Bill Clinton.