BILATERALNI ODNOSI

Evo o čemu su Grabar Kitarović i Putin razgovarali u Sočiju

18.10.2017 u 16:44

Bionic
Reading

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, i hrvatska predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović sastali su se u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru, gdje su razgovarali o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa. Nakon sastanka obratili su se javnosti

'Razgovori  su bili konstruktivni, Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas razmotrili konkretne mjere za suradnju. Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarstvo. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, prenosi N1.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatska je veliki uvoznik ruskih naftnih derivata. Kompanija Lukoil vlada razgranatom mrežom pumpa. Sa svoje strane ruska kompanija Gazprom opskrbljuje gotovo polovinu hrvatskih potreba za plinom. Ruske korporacije pomagale su u razvoju električne energetike Hrvatske. Postoje planovi izgradnje i modernizacije drugih gospodarskih objekata', rekao je Putin.

Predsjednica Grabar Kitarović navela je kako Soči mnogi uspoređuju s Opatijom i dodala da se razgovaralo o nizu tema.

'Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem niza akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima.

Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu. Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija', rekla je Grabar Kitarović.