UOPĆE NE TRGUJU

Evo na čemu će IDS inzistirati u sklapanju koalicije

28.08.2015 u 20:37

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak je izjavio da je ta stranka predizborne i postizborne koalicije dosad uvijek temeljila na programu i sadržaju, 'te će tako biti i sada', a da je IDS-u izuzetno važna decentralizacija države koja dosad nije napravljena

'Nama je izuzetno bitno vidjeti hoće li se država razvijati u smislu centralizirane zemlje ili je došlo vrijeme da se država decentralizira. Mi se zalažemo za decentralizaciju i za spuštanje odgovornosti i ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu te ono na čemu će IDS inzistirati pri mogućem dogovoru o koaliciji su čvrsta jamstva da će se taj dogovor ispoštovati', istaknuo je Miletić koji se u Puli sastao s premijerom Milanovićem za njegova posjeta pulskom brodogradilištu Uljanik.

Ponovio je da stranka još nije donijela odluku hoće li na izbore samostalno ili u koaliciji te kako će o tome odlučiti sredinom rujna stranački savjet.

Miletić je kazao kako IDS želi biti vjerodostojan i držati se dogovora te kako je građanima puno važnije znati, kako je rekao, 'sadržaj što će Vlada činiti u iduće četiri godine, nego kako će izgledati sastav same koalicije i tko će biti na kojemu mjestu na listi'.

'Projekt dovršetka izgradnje istarskog ispilona u punom profilu je projekt koji je dio Plana 21. Mislim da su stvari kristalno jasne o pitanju mogućnosti dovršetka izgradnje i da je potrebno dobiti određena tumačenja Europske komisije te smatram kako smo na dobrom putu da se to zgotovi', ocijenio je Miletić odgovarajući na pitanje novinara je li dovršetak Ipsilona uvjet ulaska u koaliciju.

Na pitanje, hoće li IDS javnost percipirati kao stranku koja previše trguje, Miletić je odgovorio kako IDS uopće ne trguje već se zalaže za program i za one projekte koji su već dogovoreni.

'IDS je do sada kvalitetno participirao u ovoj Vladi, još uvijek to čini, i ostat će do kraja mandata ove Vlade. Preuzeli smo odgovornost upravljanja reosorom turizma, brojke u turizmu su izuzetno dobre, država je puno uređenija nego što je bila prije, no postoje elementi koji su bili dogovoreni, poput decentralizacije, a koji nisu realizirani i gdje nije ništa napravljeno', istaknuo je Boris Miletić dodajući kako s tim dijelom IDS ne može biti zadovoljan i na tome će inzistirati ako misli surađivati u idućem mandatu.

Potvrdio je da je dobio pismo predsjednika stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića te rekao da će pismo 'dobro proučiti'.

'IDS može razgovarati i surađivati sa strankama lijevog liberalnog centra. Mi smo s Josipovićem tijekom njegova predsjedničkog mandata dobro surađivali', rekao je predsjednik IDS-a. Ponovo je kako se u normalnim zemljama sve koalicije sklapaju na temelju programa te da u Hrvatskoj s tim u vezi 'ne moramo izmišljati toplu vodu'.

'Recepti postoje, bitno je regijama osigurati više odgovornosti i veće ovlasti kako bi ubrzali gospodarski rast. Mislim da se Istra iskazala po tom pitanju, od razvoja poljoprivrede do korištenja EU fondova', zaključio je Boris Miletić.