ANALIZA DR. RIMCA

Evo kome je Živi zid uzeo glasove i zašto su uspjeli

13.09.2016 u 08:56

Bionic
Reading

Koalicija Živog zida s otpadnicima iz Mosta osvojila je čak osam mandata na prijevremenim parlamentarnim izborima. Na parlamentarnim izborima, održanima krajem prošle godine, Živi zid bio je stranka s najviše graničnih mandata, pa su na koncu u Saboru imali samo Ivana Vilibora Sinčića. Kome su ovoga puta uzeli glasove i čemu mogu zahvaliti izborni uspjeh? Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Ivan Rimac smatra da je Živi zid najviše birača oteo Mostu, ali uspjeh mogu zahvaliti i slabijem odazivu birača HDZ-a i SDP-a

U kratkom razgovoru za tportal, dr. Ivan Rimac kaže kako je Živi zid djelomično profitirao od nezadovoljnih birača koji su na izborima 2015. povjerenje bili poklonili Mostu, a djelomično im je na ruku išao slabiji odaziv tradicionalnih HDZ-ovih i SDP-ovih birača.

'Živi zid uzeo je dio birača Mostu i to one koji su shvatili da Most nije centar nego je desnije od njihovih očekivanja, a djelomično je uzeo ono svoje staro glasačko tijelo koje je imao i na prošlim izborima. To su manje - više nezadovoljni mladi ljudi koji ne vide nekakvu jasniju perspektivu u hrvatskoj stvarnosti u narednom razdoblju. U prvom redu ne vide ekonomsku perspektivu, ali i svaku drugu. Oni su u ukupnom udjelu narasli jer je masa starijih birača i onih koji su tradicionalno birači SDP-a i HDZ-a u ukupnoj masi puno manja, pa su se s glasovima istaknuli mlađi birači. Nisu oni toliko rasli u broju glasova, ali je zahvaljujući manjem odazivu drugih segmenata biračkog tijela, njihov udio veći, naglašava dr. Rimac.

Pitamo ga kako procjenjuje daljnji razvoj Živog zida, hoće li se njihov rast nastaviti.

'Daljnji rast Živog zida ovisi, prije svega, o tome hoće li se održati kao cjelina, a drugo je pitanje i imaju li oni konstruktivne politike. Ovo do sad je bila samo kritika postojećeg stanja, ako ostanu samo na kritici, ući će u fazu opadanja. Ako uđu u fazu promoviranja konstruktivnih rješenja, onda imaju šansu da se održe', ocijenio je dr. Rimac.

Podsjeća kako smo kritičara poput Živog zida imali već dosta, ali da na kraju ostanu na najviše dva mandata.
'Sjetite se uspjeha OraH-a ili Laburista, koji su se isticali kao kritičari i na tome zadobivali određeno povjerenje birača. Kad se pokazalo da osim kritike nemaju ništa drugo za ponuditi, onda je taj model prestao biti interesantan. Tako je i Most izgubio dio birača, a ako isprovociraju treće izbore za redom, sigurno je da će i oni potonuti', procjenjuje dr. Rimac.