KAMEN PO KAMEN

Evo čime se bave hrvatski argonauti

25.03.2014 u 18:32

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'Obnovimo naše suhozide' u Murteru će se u subotu, 29. ožujka, od 9 do 14 sati održati velika volonterska akcija i edukativna radionica obnove suhozida, priopćila je Udruga Argonauta

U akciji će se obnavljati suhozidi na liburnskim suhozidnim bedemima koji su bili dio fortifikacijskog sustava drevnog liburnskog grada Colentuma. Danas se po ostacima tih bedema planira urediti edukativno-rekreacijska šetnica koja će biti svojevrsna 'magistrala' budućeg Arheloško-rekreacijskog parka Colentum.


Udruga Argonauta podsjeća da su liburnske suhozidne bedeme prošlog ljeta od raslinja čistili mladi volonteri iz 16 zemalja svijeta u sklopu projekta Eco Heritage Task Force.

U akciji će sudjelovati brojne udruge i organizacije s otoka Murtera – Udruga Modrave Murter Betina, Udruga Gangaro, Ogranak Matice Hrvatske Murter, Poljoprivredna zadruga Kornati, DVD Kornati i dr.

Predstavnici udruge '4 Grada Dragodid' iz Komiže održat će edukativnu radionicu na kojoj će sudionici imati priliku naučiti osnove gradnje suhozida. Akcija se provodi u sklopu projekta "Obnovimo naše suhozide - Doprinos održivom korištenju lokalnih resursa revitalizacijom suhozidne gradnje" koju podupire splitska Zaklada 'Kajo Dadić' u sklopu natječaja za financijsku podršku projektima razvoja društvenog kapitala zajednice.

Cilj tog projekta je 'jačanje društvenog kapitala zajednice otoka Murtera za buduću sustavnu obnovu suhozida na prostoru koji gravitira otoku Murteru (otok Murter, murterski arhipelag, kornatsko otočje i Modrave)', navodi Udruga Argonauta.