CAMERON U DAVOSU:

'Eurozona ima primjer u Velikoj Britaniji!'

26.01.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Davidu Cameronu ovih dana ide prilično dobro. Na valovima domicilne popularnosti – ankete ga favoriziraju više nego ikada prije – britanski premijer došao je u Davos podijeliti nekoliko lekcija ostatku Europe. Ukratko, EU je nekonkurentna, paralizirana suvišnom birokracijom i nedovoljno orijentirana na biznis

Svjetski ekonomski forum u Davosu za mikrofonom je ugostio Davida Camerona, koji se pak nije libio sasuti paljbu na nefikasnost, sporost i bezidejnost Unije. 'Tri stvari su neodgodive – Grčka, banke i zaštitni financijski zid', kazao je britanski premijer upirući prstom u nesposobost Europe da postane konkurentnija. Za potonje ima i egzotične dokaze. Naveo je kako je polovina EU zemalja manje konkurentna nego prije godinu dana te kako je pet od njih čak manje konkurentno od Irana. Potom, od početka krize do danas, prosječan dug vlada po broju stanovnika popeo se za 4.500 eura, strane su investicije pale za dvije trećine, dok je u polovici članica Unije nezaposlenost mladih skoro 20 posto, piše The Guardian.

Dakako, Davos je bio idealno mjesto za podsjećanje ostalih lidera eurozone kako je uvođenje poreza na financijske transakcije, poznatijeg i kao porez Robina Hooda, potpuno suludo. Cameronove brojke kazuju da bi isti lišio radnih mjesta oko 500.000 ljudi i skresao BDP Unije za 200 milijardi eura.

'Ovo je vrijeme za odvažnost, a ne za oprez. Eurozona još uvijek pada na skali ulagačkog povjerenja', nastavio je premijer navodeći sve veće kamate na državne obveznice Španjolske, Italije i Portugala. Odvažnost, u Cameronovom rječniku, u ovom trenutku znači pojednostavljivanje birokratskih prepreka za vođenje biznisa, koji su u Bruxellesu utjelovljeni pod nazivima Direktiva za agencijske radnike, Direktiva za trudne radnice, Direktiva za radno vrijeme i tako unedogled.

Za razliku od Kontinenta, Velika Britanija je 'besramno orijentirana na biznis', tvrdi Cameron, usput navodeći kako ne dolazi u obzir odvajanje od Unije. Veto kojim se Otok isključio iz zajedničke fiskalne politike EU-a ne znači da ne želi biti članicom. 'Da vam kažem, ništa ne može biti dalje od istine. Velika Britanija je dio Europske unije, ali ne po defaultu, već izborom', nastavlja.

Da ne bi sve prštalo od ponosa i dociranja, Cameron je na kraju morao priznati kako su propali prošlogodišnji pregovori (u Dohi) dvadeset i tri razvijene i razvijajuće države oko liberalizacije svjetskog tržišta. 'Ne napuštajmo ideju slobodne trgovine. Napravimo korak naprijed novim i ambicioznim setom ideja koji će unaprijediti trgovanje', zaključio je.