u Strasbourgu

Europski sud za ljudska prava zaključio da Hrvatska nije diskriminirala privatne dječje vrtiće

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2020 15:21
  • Objavljeno 15.10.2020 u 15:21
Europski sud za ljudska prava

Europski sud za ljudska prava

Izvor: EPA / Autor: PATRICK SEEGER

Europski sud za ljudska prava u srijedu je odbacio zahtjev vlasnika privatnih dječjih vrtića koji su u Strasbourgu tvrdili da su ih hrvatske lokalne vlasti diskriminirale u sufinanciranju u odnosu na društvene vrtiće.

Podnositelji su pred Europskim sudom prigovarali da su ih jedinice lokalne samouprave diskriminirale u sufinanciranju njihovih privatnih dječjih vrtića u odnosu na društvene vrtiće. Hrvatski sudovi ranije su odbili njihov zahtjev radi isplate razlike viših iznosa subvencija koje je grad Bakar u razdoblju od 1992. do 1998. isplaćivao javnim vrtićima.

Europski sud je utvrdio da su javni vrtići, kao ustanove lokalnih samouprava, prvenstveno usmjereni na zadovoljavanje potreba zajednice u pogledu predškolskog odgoja, dok su privatni vrtići privatne ustanove koje su, iako pružaju i predškolski odgoj, orijentirane na ostvarivanje prihoda za svoje usluge.

Razlike proizlaze i iz slobode reguliranja upisa djece u vrtiće i formiranja cijene usluge, gdje privatni vrtići ne podliježu ograničenjima kao javni vrtići.

Uzevši u obzir gore navedene razlike, Europski sud je zaključio da se ne može smatrati da su privatni i javni vrtići u analognom ili relativno sličnom položaju zbog čega bi podnositelji mogli tvrditi da su bili diskriminirani odnosno iznos subvencije privatnih i javnih vrtića nije nužno morao biti jednak, izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!