PRIJENOS ZNANJA PROIZVOĐAČIMA

Europski poljoprivredni savjetodavci u Tuheljskim Toplicama

19.06.2014 u 17:38

Bionic
Reading

U Tuheljskim Toplicama okupilo se preko tri stotine poljoprivrednih savjetodavaca iz 19 zemalja Europske unije na kongresu koji organizira hrvatska Poljoprivredno-savjetodavna služba. Glavna je tema skupa poboljšanje djelovanja savjetodavaca u primjeni nove europske Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)

S obzirom na velike fondove koji su sada, od pristupanja Hrvatske EU-u, otvorili domaćim poljoprivrednicima i tvrtkama, sve će više rasti uloga savjetodavaca kao posrednika u prijenosu informacija i znanja od glavnih briselskih i državnih institucija do proizvođača. O tome je govorila Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede, koja je najavila i skoro donošenje Program ruralnog razvitka o kojem ovisi iskorištavanje europskog fonda od 330 milijuna eura za hrvatsku poljoprivredu.

'Program izrađujemo uz sudjelovanje svih struka i zainteresiranim skupinama u poljoprivredi. Zato sam ovdje danas, jer je uloga savjetodavaca iznimno važna u prijenosu znanja proizvođačima, inovacijama, njihovu umrežavanju, pretvaranju sirovina u nove proizvode. Za sve je to potreban sustavan rad savjetodavaca od kojih izravno uče naši proizvođači', istaknula je Španjol.

Najavila je da će stručnjaci Poljoprivredno-savjetodavne službe sve više surađivati sa savjetodavcima u drugim zemljama Unije kako bi primjenjive modele, tehnologije i znanja promovirali u Hrvatskoj. To se odnosi i na poljoprivrednike ili tvrtke, koji će, po zamisli u programu, imati pravo na potpore za studijska putovanja radi istraživanja novih tehnologija.

'Pokrivanjem troškova putovanja podupirat ćemo naše proizvođače da se upoznaju s iskustvima i tehnologijama koje njihovi kolege primjenjuju u drugim zemljama. Kada nešto uživo vide, lakše će im to biti primijeniti u svojoj proizvodnji, a i o tome prirediti primjerice predavanje svojim sumještanima', rekla je Španjol.

Hrvoje Horvat, ravnatelj PSS-a, rekao je da se služba mijenja i restrukturira, ali i proširuje krug djelovanja na šumarstvo.

'Želimo postati dugoročni partneri poljoprivrednih poduzetnika. Gledajući globalno, a i u okviru EU-a, proizvodnja hrane je na prekretnici, jer poljoprivreda treba proizvesti kvalitetnu hrane za sve više ljudi. Zato je važan prijenos znanja, uvođenja novih tehnologija i redefiniranje uloge savjetovanja u poljoprivredi', naglasio je Horvat.

Trodnevni skup u Tuheljskim Toplicama organiziraju PSS i Međunarodna akademija savjetodavaca u poljoprivredi i obiteljskom poduzetništvu (IALB). Sudionici će sutra posjetiti zagorska i međimurska poljoprivredna gospodarstva te ugostiteljske i proizvođačke objekte tijekom predviđenih šest tematskih izleta.