VEĆINA ZA

Europski parlament potvrdio 'europsku Vladu'

09.02.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Zastupnici Europskog parlamenta potvrdili su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu novu Europsku komisiju, kojoj je na čelu ponovno dosadašnji predsjednik Jose Manuel Barrroso.

Komisija je dobila jasnu većinu, 488 zastupnika je glasovalo za, 137 ih je bilo protiv, a 72 suzdržana.

Tri od četiri najveće političke skupine glasovale su za novu Komisiju - europski pučani, socijaldemokrati i liberali bili su za, dok su Zeleni glasovali protiv.

Nakon glasovanja u Parlamentu, Komisiju mora s kvalificiranom većinom imenovati Vijeće EU-a, što će vjerojatno biti obavljeno već danas pisanim postupkom tako da će Komisija već u srijedu moći početi s normalnim radom.

Mandat ove Komisije trajat će do 31. listopada 2014. godine.

Nova Europska komisija, čiji je predsjednik ponovno Barroso, trebala je preuzeti dužnost još 1. studenoga prošle godine, ali je zbog neizvjesnosti s Lisabonskim ugovorom postupak izbora nove Komisije kasnio te je dosadašnjoj produžen mandat, ali kao vršiteljica dužnosti nije mogla obavljati dužnost u punom opsegu.

Ključni ljudi u novoj Barrosovoj ekipi su Španjolac Joaquin Almunia, koji je dobio resor tržišnog natjecanja, Finac Olli Rehn, koji je zadužen za gospodarske i monetarne poslove, te Francuz Michel Barnier, povjerenik za unutarnje tržište i financijske usluge.

Tu su još Nijemac Guenther Oettinger, povjerenik za energiju, a važan resor poljoprivrede i ruralnog razvoja dobio je Rumunj Dacian Ciolos

Čeh Štefan Fuele dobio je resor proširenja, koji je spojen s politikom prema susjedima, dosad pod nadležnošću povjerenika za vanjsku politiku.

Belgijanac Karel de Gucht novi je povjerenik za trgovinu, Luksemburžanka Viviane Reding povjerenica za pravosuđe i temeljna prava, a Šveđanka Cecilia Malmstroem povjerenica za unutarnje poslove. Ta dva resora u prethodnoj Barrosovoj Komisiji bila su objedinjena.

Dosadašnja povjerenica za zdravstvo Cipranka Andrula Vasiliu dobila je resor obrazovanja, kulture, višejezičnosti i mladeži. Bivša danska ministrica za klimu i energiju Connie Hedegaard i u Komisiji će biti zadužena za klimu, što je jedan od novih resora. Estonac Siim Kallas novi je povjerenik za promet, Slovenac Janez Potočnik za okoliš, a Grkinja Maria Damanaki za ribarstvo i pomorske poslove.

Dosadašnji povjerenik za promet Talijan Antonio Tajani sada je zadužen za industriju i poduzetništvo. Irska povjerenica Maire Geoghegan-Quinn zadužena je zdravstvo. Povjerenik iz Latvije Andris Piebalgs bit će zadužen za razvoj, a Litavac Algirdas Šemeta, koji je od rujna bio povjerenik za proračun umjesto Dalie Grybauskaite, dobio je poreze i carinsku uniju. Mađar Laszlo Andor novi je povjerenik za socijalnu politiku i zapošljavanje, a Maltežanin John Dalli za zdravstvo i zaštitu potrošača.

Dosadašnja povjerenica za tržišno natjecanje, Nizozemka Neelie Kroes dobila je resor informatičke i komunikacijske tehnologije, a Poljak Janusz Lewandowski novi je povjerenik za proračun i financijsko programiranje.

Slovački predstavnik Maroš Šefčovič imenovan je za povjerenika za međuinstitucionalne odnose i administraciju.

Bugarska je jedina morala zamjeniti svoju članicu Komisije, nakon što bivša ministrica vanjskih poslova Rumjana Želeva, imenovana za povjerenicu za međunarodnu suradnju i humanitarnu pomoć, nije prošla test na saslušanju pred nadležnim odborom Europskog parlamenta. Umjesto nje imenovana je bivša potpredsjednica Svjetske banke Kristalina Georgijeva

Europska komisija glavni je izvršni organ EU-a, a ima i ulogu čuvara temeljnih ugovora EU-a te predlaže i europske zakonske prijedloge. Ona nadgleda provode li države članice obveze koje proizlaze iz normi donesenih na europskoj razini, a u krajnjem je slučaju ovlaštena protiv države koja takve obveze krši pokrenuti postupak pred Europskim sudom.

Europska komisija i njezini članovi trebali bi zastupati opći europski interes, a ne interese država iz kojih dolaze. Međutim, izjave poput one francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da je imenovanje Michela Barniera trijumf francuske nad britanskom politikom ne potvrđuju da je doista tako.

Jedna od najvažnijih zadaća Europske komisije u sljedećih pet godina bit će priprema nove Financijske perspektive, višegodišnjeg proračunskog okvira EU-a za razdoblje od 2013. do 2020. Rasprava o novoj Financijskoj perspektivi počinje već sljedeće godine.