PLJUSKA NETANYAHUU

Europski 'diplomatski tsunami' protiv izraelskih naselja

04.12.2012 u 14:35

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočen je uoči posjeta Njemačkoj u srijedu s europskim 'diplomatskim tsunamijem' zbog kontroverznih planova gradnje židovskih naselja na palestinskim područjima

Najmanje pet europskih prijestolnica pozvalo je u ponedjeljak na razgovore izraelske veleposlanike prosvjedujući protiv najave Izraela da će sagraditi 3000 stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Osim toga, izraelska vlada najavila je da će blokirati transfer 92 milijuna eura prikupljenih za Palestinsku samoupravu te da će taj novac iskoristiti za podmirenje palestinskih dugova izraelskoj državnoj elektroprivrednoj tvrtki.

Izraelska odluka, donesena nakon što su Palestinci prošli tjedan dobili status države promatrača nečlanice UN-a, izazvala je i oštre kritike Sjedinjenih Država.

Diplomatska pljuska bit će jedna od glavnih tema posjeta izraelskog premijera Netanyahua Njemačkoj u srijedu. Berlin nije zbog toga pozvao na razgovor izraelskog veleposlanika, ali je izrazio veliku zabrinutost i pozvao Izrael da ponovno razmotri svoju odluku.

Mnogi izraelski komentatori zabrinuti su zbog europskih kritika.

'Ponekad se noćne more ostvare', ocijenio je Shalom Yerushalmi u dnevniku Maariv u utorak.

'Svijet, koji je prije tjedan dana Palestincima odobrio status države promatrača nečlanice UN-a, sada bježi od Izraela kao od vatre.' 'Ne govorimo o državama Trećeg svijeta, nego o za Izrael najvažnijem visoko kvalitetnom, moralnom i diplomatskom krugu', dodao je.

'Europljani su skinuli rukavice', rekao je jedan visoki izraelski diplomat za visokotiražni list Yediot Aharonot, koji je europski odgovor ocijenio 'diplomatskim tsunamijem.'

Dodao je da izraelski diplomatski establišment smatra da Washington podržava europski odgovor.

'Izrael je suočen s novom realnošću: Europa će zatražiti da plati za svoje ponašanje na palestinskim područjima', ocjenjuje komentator lista Shimon Shiffer

'Visoki europski političar rekao mi je prošle noći da smo na početku nove ere... Europske države namjeravaju uvesti istinske sankcije Izraelu.'

I dok diplomatska oluja izaziva zabrinutost kod nekih u Izraelu, drugi hvale Netanyahuovu odlučnost, koju treba promatrati i u svjetlu prijevremenih izbora 22. siječnja.

Netanyahuove pristaše optužuju izraelsku ljevicu da potiče Europu da sankcionira Izrael i žestoko osuđuju oporbene kritike, uključujući bivšu ministricu vanjskih poslova Tzipi Livni, koja će se kandidirati na izborima u siječnju na čelu nove stranke centra Pokret (HaTnuah).

Livni (54), koja je stasala u Netanyahuovom konzervativnom Likudu, a potom vodila centrističku stranku Kadimu, kazala je da se zauzima za mir i dogovor s Palestincima kojim će 'Izrael ostati židovski i demokratski'.

'Izraelska ljevica je ta koja je izazvala međunarodne kritike', rekao je ministar okoliša Gilan Erdan za izraelski javni radio u utorak.

Livni je na to odgovorila optuživši Netanyahuovu vladu da provodi 'kampanju provokacija kojom one koji kritiziraju vladu u obrani izraelskih interesa želi prikazati kao kolaboracioniste.'

'Vlada bi ovaj put trebala ustrajati i pokazati da je Izrael neovisna država koja ne sluša vanjske diktate', ocijenio je Assaf Golan u desnom pronaseljeničkom dnevniku Makor Rishon.