kod hrvatske granice

Europska komisija traži zatvaranje kampa Vučjak zbog krajnje nehumanih uvjeta, kuda će tisuće migranata?

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2019 16:46
  • Objavljeno 18.11.2019 u 16:35
Bihać: Svakodnevica u migrantskom kampu Vučjak

Bihać: Svakodnevica u migrantskom kampu Vučjak

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Predstavnici tijela Europske komisije u ponedjeljak su u Bihaću pozvali sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da se što prije uključe u rješevanje problema proisteklih iz velikog priljeva migranata u tu zemlju, a posebno su inzistirali na zatvaranju kampa Vučjak u kojemu na stotine migranata boravi u kranje nehumanim uvjetima.

Voditeljica odjela za BiH pri Općem ravnateljstvu Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Michele Matuelle i dužnosnik u Općem ravnateljstvu za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Taschner u Bihaću su o migrantskoj krizi razgovarali s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti s posjetili su i kamp Vučjak u kojemu migratnti borave pod šatorima, bez struje, grijajanja, tekuće vode, a spavaju u blatu zaštićeni tek kartonima koje sami donesu.

'Uvjerili smo se da su uvjeti ovdje jako loši. Sada smo još više uvjereni da ovaj kamp mora biti zatvoren i mora se naći neki drugi prostor za smještaj ovih ljudi', kazala je Matuelle novinarima nakon što se osobno uvjerila s čim su suočeni migranti za koje više nije bilo mjesta u bolje opremljenim kampovima u samom Bihaću poput Bire i Mirala no predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić kazao je kako inzistira na zatvaranju svih kampova u Bihaću.

  • +13
  • +10

Jutro u migrantskom kampu Vučjak

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

'Jasno smo kazali da mora doći do zatvaranja ne samo Vučjaka nego i Bire i Mirala. Nismo popustili i nećemo dopustiti proširenje smještajnih kapaciteta (u Bihaću)', kazao je Ružnić novinarima.

Matuelle i Tascnher su podsjetili kako je iz fondova EU kao pomoć BiH od početka prošle godine do sada osigurao 36 milijuna eura namijenjenih skrbi o migrantima te su najavili kako će ta pomoć nastaviti pristizati. Upozorili su, međutim, kako sve to neće dati rezultate ako vlasti u BiH ne rade svoj posao i ne surađuju međusobno kako bi se kontrolirala migrantska kriza.

'Mi ne možemo zamijeniti predstavnike vlasti u ovoj državi. Bosni i Hercegovini je u kolovozu odobreno deset milijuna eura namijenjenih povećanju smještajnih kapaciteta i novim prihvatnim centrima no oni još nisu uspostavljeni', kazala je Matuella.

Ohrabrujućim je opisala naznake da su napokon identificirane moguće lokacije za smještaj ilegalniih migranata kod Sarajeva i Tuzle dodajući kako će to biti od velike pomoći za Unsko-sansku županiju jer će smanjiti pritisak migranata na taj dio zemlje.

Kazala je kako je u tijeku procjena prihvatljivosti tih lokacija, a potom će biti sačinjen plan premještanja migranata iz kampa Vučjak na te nove lokacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!