KORIDOR VC

Europska komisija izdvojila 15 milijuna eura za autocestu u BiH

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2019 19:17
  • Objavljeno 03.07.2019 u 19:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Europska komisija osigurala je skoro 15 milijuna eura za izgradnju autoceste koja će povezati Banju Luku i Doboj u okviru autoceste na koridoru Vc, čime nastoji potaknuti gospodarski rast i razvoj ovoga dijela Europe

"Bolja povezanost unutar Zapadnog Balkana, kao i s EU, ključna je za rast i otvaranje radnih mjesta, te donosi konkretne koristi za građane. EU je izdvojila milijardu eura bespovratnih sredstava do 2020. za potporu provedbe Agende za povezivanje, i ponosan sam što mogu reći da smo ispunili preuzete obaveze", rekao je u srijedu voditelj Izaslanstva EU i posebni predstavnik u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

On je nazočio otvaranju gradilišta autoputa na koridoru Vc, na dionici od petlje Jahovac do petlje Rudanka koja povezuje Banja Luku i Doboj. Rekao je kako će na 6. summitu zapadnog Balkana u Poznanu, u Poljskoj, koji počinje u četvrtak EU podržati novi paket povezivanja, kako bi ispunili obećanje zapadnom Balkanu i BiH.

Kako je priopćeno iz izaslanstva EU u BiH potpora za izgradnju dijela autoceste predstavlja važan korak naprijed s ciljem integracije cijelog zapadnog Balkana.

"Time će se stvoriti veće mogućnosti za ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjesta, sigurniji i brži transport i trgovinske tokove unutar Europske unije", stoji u priopćenju.

Kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi najveći dio koridora Vc ukupne dužine oko 335 km. Bosna i Hercegovina je pokrenula program izgradnje autoceste u vrijednosti više milijardi maraka, u suradnji sa svojim susjedima, kako bi odgovorila na pojačan dnevni promet. Do danas je izgrađeno ili je u izgradnji 35 posto od ukupno planiranih aktivnosti.

Europska unija se od 2015. obavezala da sa 110 milijuna eura bespovratnih sredstava sufinancira osam projekata na koridoru Vc, kako bi podržala provedbu agende za povezivanje u Bosni i Hercegovini kroz investicijski okvir za zapadni Balkan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!