više rada od kuće

Drastična promjena u Bruxellesu: Europska komisija do 2030. zatvara pola svojih poslovnih zgrada

27.05.2021 u 09:48

Bionic
Reading

Velika košnica birokrata EU i glavni belgijski grad Bruxelles do 2030. godine mogao bi doživjeti drastičnu promjenu nakon što je Europska komisija najavila da će u narednih devet godina drastično smanjiti količinu uredskog prostora koje trenutno koriste, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prema najavama i informacijama koje je medijima dao povjerenik za administraciju i proračun Johannes Hahn, europska birokracija do 2030. planira se "riješiti" polovice od ukupno 50 zgrada koje trenutno koristi na području prijestolnice Unije.

U konačnici, međutim, to će značiti smanjenje ukupnog udjela uredskog prostora za 25, a ne 50 posto s obzirom na činjenicu da se Komisija planira odreći manjih objekata te radnike koji će i dalje dolaziti na posao preseliti u veće zgrade, a sve s namjerom kako bi Komisija i u praksi provodila ciljeve održivosti i smanjenja emisija koje dolaze s masivnim korištenjem uredskih prostora.

Drastična najava dolazi nakon što je ova institucija, čiji dobar dio radnika zbog pandemije radi od kuće, napravila anketu među svojim zaposlenicima kako bi provjerila interes radne snage da rad od kuće iz privremene pojave pretvore u trajnu, a podaci su pokazali kako više od 90 posto zaposlenika favorizira trajno uvođenje rada od kuće barem dva do tri dana u tjednu.

"Kao i sve ostale javne i privatne organizacije, sada tražimo najbolji balans između uredskog rada te rada od kuće. To je novonormalna situacija. Naši uredski prostori bit će prilagođeni za takozvani teleworking", rekao je Hahn, najavivši kako Komisija priprema uredsku reorganizaciju zahvaljujući kojoj će institucija napokon postati fleksibilnija i atraktivnija kao poslodavac.

Umjesto trenutnih 780 tisuća četvornih metara uredskog prostora koliko sad koriste, do 2030. kvadratura će biti smanjena na 580 tisuća, a napokon će se u istom uredskom prostoru spajati odjeli zaduženi za iste politike, koji su dosad funkcionirali raštrkano, donosi Jutarnji list.