realna prijetnja

Europol se raspoređuje uz granice s Ukrajinom kako bi spriječio kriminalce i teroriste da s valom izbjeglica uđu u EU

01.04.2022 u 14:49

Bionic
Reading

Europol je objavio u petak da je rasporedio svoje ekipe uz granice Ukrajine i njoj susjednih zemalja kako bi spriječio kriminalce i "teroriste" da s valom izbjeglica uđu u Europsku uniju.

"U svrhu zaštite Europske unije i ukrajinskih izbjeglica od zločinačkih prijetnji, Agencija Europske unije za suradnju tijela za izvršavanje zakonodavstva (Europol) rasporedila je operativne ekipe uz granice Ukrajini susjednih zemalja", navodi se u priopćenju.

Na zahtjev Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Moldavije, Europol već ima u njima raspoređene svoje agente, a uskoro će ih imati i u Mađarskoj.

Te ekipe u kojima su stručnjaci Europola i vanjski suradnici agencije pomažu vlastima navedenih zemalja da nadziru vanjske granice Europske unije i provode istrage.

Oni prikupljaju informacije na terenu radi "identifikacije kriminalaca i terorista koji pokušavaju ući u EU u izbjegličkom valu i profitirati" iz situacije", objašnjava Europol u priopćenju.

"Te sigurnosne kontrole važan su instrument za upravljanje masovnim izbjegličkim valom iz Ukrajine", dodaje.

Europol je rasporedio slične ekipe i 2016. godine na zahtjev mediteranskih država članica koje su prvo tlo Europske unije na koje stižu migranti preko Sredozemnog mora.

Osim toga, Europol je upozorio u ožujku na opasnost da ukrajinske izbjeglice u bijegu od rata padnu u mreže trgovaca ljudima i pozvao je zemlje primateljice na povećan oprez.

Istočna Europe je bila ključni bazen iz kojeg su novačene žrtve trgovine ljudima za cijeli prostor Europske unije.

Ujedno je to i regija odakle potječu članovi brojnih kriminalnih mreža, podsjeća Europol.

Više od 4 milijuna izbjeglica napustilo je Ukrajinu od početka ruske invazije, prema podacima Ujedinjenih naroda.