'dosta rasprava, djelujte!'

Europarlamentarci traže konkretno djelovanje protiv Mađarske i Poljske, čak i sankcije

24.06.2021 u 20:44

Bionic
Reading

Zastupnici u Europskom parlamentu poručili su Komisiji i Vijeću da je dosta rasprava o zaštiti vladavine prava i da je potrebno konkretno djelovati u očuvanja njenih načela, ako treba i sankcijama, spram zemalja članica koje ta načela ne poštuju, kao što su Poljska i Mađarska

Na raspravi o izvješću Europske komisije o vladavini prava za 2020. godinu, održanoj u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, zastupnici su zatražili od Komisije da poduzme akcije i aktivira mehanizam uvjetovanosti prema državama članicama koje ugrožavaju načela vladavine prava, u prvom redu prema Mađarskoj zbog diskriminacije pripadnika LGBTIQ zajednice.

“Stajalište Parlamenta je poznato, želimo da se izvješće usmjeri ne samo na pravnu državu već da se također bavi demokracijom i temeljnim pravima”, rekao je izvjestitelj Domenec Ruiz Devesa.

Njegovo je izvješće o vladavini prava za 2020. Parlament u četvrtak usvojio s 509 glasova, uz 152 glasa protiv i 28 suzdržanih.

Europarlamentarci su poručili Komisiji da je jedan od načina djelovanja i mehanizam uvjetovanosti, kojim se države koje ne poštuju načela vladavine prava sankcioniraju tako što im se uskraćuju novčana sredstva iz fondova Unije.

“Ne želimo izvješće koje će biti samo informativnog karaktera, ono mora biti povezano s mehanizmom uvjetovanosti poštivanja vladavine prava, što treba aktivirati ako se ustanovi da je došlo do povrede vladavine prava, to mora biti preduvjet za dobivanje sredstava iz fondova”, rekla je u španjolska zastupnica Isabel García Muñoz (S&D) u ime Odbora za proračunski nadzor.

Zastupnici su upozorili da se u slučaju ugrožavanja ljudskih prava u Poljskoj i Mađarskoj ništa konkretno ne poduzima.

“Svako kršenje načela vladavine prava mora biti popraćeno korektivnim mjerama i sankcijama, europski građani to očekuju”, rekao je Siegfried Muresan, rumunjski zastupnik iz Kluba europskih pučana.

I predsjednik Europskog parlamenta, David Sassoli, poručio je u srijedu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen da Komisija mora uspostavi mehanizme regulacije i osigurati poštivanje načela vladavine prava u svim državama članicama.

“Uvjereni smo da je došlo do kršenja načela vladavine prava u određenim državama članicama i to mora biti sankcionirano”, poručio je Sassoli.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe, Didier Reynders, rekao je zastupnicima da Komisija radi na poduzimanju konkretnijih akcija.

“S obzirom na komentare koje smo čuli, još jedanput vas želim uvjeriti da je Komisija veoma odlučna (…) da pribjegne, kad god je to potrebno, svim alatima koji su joj na raspolaganju, uključujući i one mimo ovih o kojima smo danas raspravljali. Između ostaloga, i za mehanizmom uvjetovanosti”, poručio je Reynders.

Najavio je i donošenje još jednog “alata vladine prava” - novog godišnjeg evaluacijskog izvješća. “To je godišnje izvješće koje će iz godine u godinu postati običaj i kojim se prije svega želi uspostaviti kultura vladavine prava svugdje u Europskoj uniji”, rekao je Reynders.