stop razvoju raketa

Europa, Kina i Rusija razmatraju novi sporazum za Iran

20.05.2018 u 11:50

Bionic
Reading

Diplomati iz Europe, Kine i Rusije razmotrit će novi dogovor kojim bi se Iranu ponudila financijska pomoć u zamjenu za zaustavljanje njegovog razvoja balističkih raketa i upletanja u regiji, u nadi da će spasiti nuklearni sporazum iz 2015., pišu u nedjelju njemačke novine

Dužnosnici će se sastati u Beču idućeg tjedna pod vodstvom visoke diplomatkinje Europske unije Helge Schmid kako bi razmotrili daljnje korake nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa 8. svibnja o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, navodi Welt am Sonntag pozivajući se na visoke izvore u EU.

Na sastanku će sudjelovati Njemačka, Francuska, Britanija, Rusija i Kina, ali Sjedinjene Države neće. Zasad nije jasno hoće li sastanku prisustvovati Iran, koji se u prošlosti opirao zaustvaljanju svog programa za razvoj balističkih raketa.

Prema sporazumu iz 2015., Iran je zaustavio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje većine zapadnih sankcija. Jedan od glavnih prigovora Trumpove administracije je taj da sporazum ne pokriva iranski raketni program ili njegovu potporu naoružanim skupinama na Bliskom istoku koje Zapad smatra teroristima.

foto pregled

Tjedan u znaku ostavke Martine Dalić, masakra u Palestini i čuda hrvatske medicine

Pogledaj galeriju