konzervatorske smjernice

Euronet promjenio vanjski izgled bankomata u Dubrovniku

22.07.2019 u 17:10

Bionic
Reading

Tvrtka Euronet Worldwide, koja upravlja mrežama bankomata banaka, promijenila je vanjski izgled bankomata u povijesnoj jezgri Dubrovnika, sukladno gradskoj komunalnoj odluci i konzervatorskim smjernicama Ministarstva kulture o izgledu i marketinškom označavanju bankomata u povijesnim gradskim središtima, kao važnim mjestima okupljanja turista

Iz Euroneta su u ponedjeljak priopćili kako na taj način žele dati punu podršku gradskim i državnim vlastima na ujednačavanju izgleda pročelja svih bankomata, te očuvanju povijesne baštine.

"Prilikom postavljanja svakog novog bankomata u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, Euronet Worldwide poštuje aktualne državne i lokalne propise. Stoga pozdravljamo napore Ministarstva kulture i gradskih vlasti u Dubrovniku na ujednačavanju pravila za postavljanje bankomata, jer će to zasigurno pridonijeti ljepšoj vizuri grada", navodi direktor Euronet Worldwidea za Hrvatsku Darko Guštin.

Uz brigu o očuvanju povijesne jezgre Guštin je naglasio i važnost podrške razvoju bankomatske mreže, jer smatra kako je to u zajedničkom interesu turista i građana Dubrovnika, odnosno svih onih koji od turizma u Dubrovniku žive tijekom cijele godine.

Dodao je kako interes za bankomatima svake godine raste. "Nadamo se da će nam očekivana primjena konzervatorskih mišljenja i od strane drugih gradova i općina pomoći da nastavimo razvijati posao s jasnim i preciznim uputama", istaknuo je Guštin.

Vizualne promjene bankomata i u drugim turističkim mjestima

Iz Euronet Worldwidea najavljuju kako će se vizualne promjene bankomata nastaviti po potrebi i u drugim turističkim mjestima u Hrvatskoj.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je krajem lipnja izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u povijesnoj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata, kao i drugih uređaja (televizije, frižideri i sl.) te reklamnih ormarića.

Postojeći bankomati moraju se ukloniti u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, ukoliko vlasnik, odnosno korisnik prostora ne ishodi suglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

"Ako će ignorirati odluku, vlasnici bankomata i vlasnici prostora u kojima su bankomati smješteni bit će kažnjavani dnevnim kaznama - 10 tisuća kuna za vlasnike prostora i dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan jer to zakon dozvoljava, pa ćemo vidjeti kome odgovara da u mjesec dana dobije tristo tisuća kuna kazne“, poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Po posljednjim podacima, u povijesnoj jezgri Dubrovnika je trenutno 41 bankomat, a samo njih devet zasad ima dozvolu konzervatora.