oko 100 letova dnevno

Eurocontrol planira preusmjeravati letove koji su išli preko Bjelorusije; sad će preko Baltika

25.05.2021 u 17:02

Bionic
Reading

Europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol izvijestila je u utorak da oko 100 letova europskih i britanskih prijevoznika dnevno ide preko Bjelorusije i da bi najbolje bilo da ih se preusmjeri u zračni prostor baltičkih zemalja

Čelnici EU-a u ponedjeljak su se složili da treba izbjegavati bjeloruski zračni prostor nakon što je Minsk prošle nedjelje vojnim zrakoplovom prisilno prizemljio civilni avion Ryanaira.

Bjeloruske su vlasti nakon toga uhitile oporbenog novinara, izazvavši bijes međunarodne zajednice.

EU će također isključiti bjeloruskog prijevoznika Belavia iz svog zračnog prostora i s aerodroma.

Lufthansa, KLM, SAS, Air France, LOT i Singapore Airlines neki su od avioprijevoznika koji su najavili da će prestati letjeti iznad Bjelorusije.

"Zrakoplovne tvrtke koje izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije duže će letjeti i imati veće troškove za gorivo, ovisno o ruti. Duže linije uglavnom će biti relativno manje pogođene", rekli su iz Eurocontrola za Reuters.

Agencija je izvijestila da dnevno oko 400 civilnih zrakoplova leti iznad Bjelorusije, od toga je 300 preleta, uključujući stotinjak prijevoznika iz EU-a ili Velike Britanije.

"Najučinkovitije rute za većinu prijevoznika koji prelijeću Bjelorusiju bit će preusmjeravane kroz baltičke države", objavio je Eurocontrol.

Ta agencija prikuplja za Bjelorusiju naknade za prelete preko njezina teritorija koje su 2019. iznosile 85 milijuna eura.

Preusmjeravanjem letova bit će pogođeno dvadesetak zračnih luka u EU-u, od Larnake do Helsinkija, koje imaju letove Belavije za ili iz Bjelorusije.