ZELENO SVJETLO HRVATSKOJ

Euro-odbor za seksualni odgoj utemeljen na apstinenciji

27.08.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Europski odbor za socijalna prava (ECSR), tijelo Vijeća Europe zaduženo za nadgledanje provedbe Europske socijalne povelje, dalo je Hrvatskoj zeleno svjetlo za njezin program seksualnog obrazovanja, objavio je u srijedu europski internetski portal EurActiv

Program seksualnog obrazovanja kojim se potiče apstinencija, a koji se provodi u mnogim hrvatskim školama, pravno je prihvatljiv, ocijenio je ECSR.

Kako prenosi EurActiv.com, neovisni internetski medij posvećen Europskoj uniji, u hrvatskom programu seksualnog obrazovanja učenicima se poručuje da je suzdržavanje od spolnih odnosa jedini siguran način za izbjegavanje spolno prenosivih bolesti i trudnoće.

Kao članica Vijeća Europe, Hrvatska se mora pridržavati odredbi Europske socijalne povelje, koja predviđa obavezno "seksualno obrazovanje", ali kojom se ne definira kako bi se ono trebalo provesti.

Tri udruge za ljudska prava tužile su 2007. godine Hrvatsku Vijeću Europe navodeći da sporni program ne uspjeva "na odgovarajući način djeci i mladima osigurati seksualno obrazovanje". "Ključne teme poput upotrebe kontracepcije često se namjerno isključuju, a u nekim slučajevima informacije su pogrešne i pune predrasuda i diskriminacije", navele su udruge u tužbi, prenosi EurActiv.

ECSR je međutim ocijenio da tužitelji nisu argumentirano pokazali da hrvatski program obrazovanja nije osigurao "razumno ispunjavanje" cilja podizanja svijesti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju "u mjeri u kojoj to traži" Europska socijalna povelja.

Odbor je nadalje zaključio da su podneseni dokazi "nedovoljni da bi se opravdao zaključak da je seksualno obrazovanje u cjelini neodgovarajuće", prenosi EurActiv.

U odluci ECSR-a objavljenoj početkom kolovoza, Hrvatska je kritizirana zbog homofobnih tekstova u jednom od udžbenika iz biologije, koji je u međuvremenu povučen.

Odbor je ocijenio da se tekst temelji na "negativnim, iskrivljenim, osuđujućim i ponižavajućim stereotipima", te da se u njemu homoseksualci stigmatiziraju.

Predstavnik udruge za zaštitu ljudskih prava INTERRIGHTS Iain Byrne rekao je da ta odluka ECSR-a "šalje snažan signal europskim zemljama da ne smiju promovirati homofobiju u učionicama".