PO PRVI PUT

Euro-ministri raspravljat će o slovenskoj blokadi

26.03.2009 u 12:39

Bionic
Reading

Šefovi diplomacija zemalja članica Europske unije sastat će se u petak i subotu na neformalnom sastanku u Češkoj, gdje će prvi put na ministarskoj razini razgovarati o pitanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu popodne najavio je u Bruxellesu da će na ovom sastanku, koji se u europskom žargonu naziva Gymnich po imenu dvorca nedaleko Bonna gdje je prvi puta održan, izvijestiti ministre vanjskih poslova o naporima Europske komisije da zajedno s Hrvatskom i Slovenijom pronađe rješenje za granični prijepor između dviju država, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore.

'Izvijestit ću ministre vanjskih poslova o stanju pregovora, pretpostavljajući da večeras možemo postići napredak i onda od zemalja članica tražiti potporu za taj proces. Činjenica je da su zemlje članice i predsjedništvo EU-a zabrinuti zbog situacije i žele vidjeti rezultate iz ovoga procesa', rekao je Rehn u srijedu uoči trećeg kruga trojnih pregovora s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, koji je održan u srijedu navečer.

Dodao je da će predložiti 'mobilizaciju zemalja članica da pruže daljnju potporu i ohrabrenje u traženju rješenja i kompromisa na europski način', rekao je Rehn skupini novinara s kojima je razgovarao o predstojećem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u češkom mjestu Hluboka na Vltavi koji je posvećen pitanjima proširenja i perspektivi zapadnog Balkana.

Na sastanku u srijedu navečer Rehn je predložio dvjema stranama 'novi kompromisni prijedlog', na koji očekuje skori odgovor. Pojedinosti novog prijedloga za sada nisu poznate.

Slovenija je na pristupnoj konferenciji 30. listopada prošle godine blokirala otvaranje četiri i zatvaranje jednog poglavlja.

Na sljedećoj pristupnoj konferenciji 19. prosinca prošle godine, broj blokiranih poglavlja narastao je na deset - osam ih je bilo spremno za otvaranje, a dva za zatvaranje.

Tadašnje francusko predsjedništvo pokušavalo je riješiti to pitanje razmjenom pisama kojima bi se potvrdilo da Hrvatska ni jednim dokumentom dostavljenim u okviru pristupnih pregovora ne prejudicira granicu sa Slovenijom, što Ljubljana koristi kao izgovor za blokadu. Razgovori o tom pismu vodili su se bezuspješno nekoliko tjedana na veleposlaničkoj razini i ukupni problem nikada nije bio podignut na ministarsku razinu.

U rješavanje slovenske blokade u siječnju ove godine uključila se Europska komisija kada je povjerenik za proširenje Olli Rehn predložio da skupina stručnjaka na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem pomogne u rješavanju graničnog pitanja i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora. Obje zemlje načelno su prihvatile tu inicijativu nakon čega je Rehn započeo razgovore s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije o okviru unutar kojega bi djelovala ta skupina.

Dosad su održana tri kruga pregovora, ali još uvijek nema rezultata, zbog čega je češko predsjedništvo moralo odgoditi Međuvladinu konferenciju o pristupanju predviđenu za petak, 27. ožujka. Češko je predsjedništvo zakazalo novu pristupnu konferenciju za 24. travnja do kada očekuje napredak u pokušajima deblokiranja pregovora.

U međuvremenu, broj blokiranih poglavlja narastao je na jedanaest.

Hrvatska je dosad otvorila 22 i zatvorila sedam od 33 poglavlja o kojima pregovara s Europskom unijom. Iako je preostalo otvoriti još 11 i zatvoriti 26 poglavlja, povjerenik Rehn drži da je moguće zaključiti pregovore do kraja ove godine ako Hrvatska nastavi s odlučnom provedbom reformi i ako se u dogledno vrijeme riješi pitanje slovenske blokade.

'Još nije izgubljen cilj da se pregovori dovrše do kraja 2009. godine. Bitno je da Hrvatska s punom odlučnošću i konkretnim rezultatima nastavi s reformama, posebice u pravosuđu i brodogradnji. U tom slučaju nije toliko bitno hoće li neka poglavlja biti otvorena u ožujku, travnju ili čak u svibnju', rekao je u srijedu povjerenik Rehn.