najrazvijenije zemlje

EU protiv povratka Rusije u G7

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 03.06.2020 00:01
  • Objavljeno 03.06.2020 u 00:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Europska unija odbacila je u utorak mogućnost proširenja G7 i povratak Rusije u skupinu te upozorila Washington da ne može na svoju ruku mijenjati pravila skupine industrijski najrazvijenijih zemalja

Trump je subotu opisao G7 u sadašnjem formatu "vrlo zastarjelom skupinom zemalja" i rekao da će na sastanak odgođen za rujan zbog pandemije koronavirusa pozvati i čelnike Rusije, Indije, Australije i Južne Koreje.

EU vidi G7 kao vitalni multilateralni okvir čija pravila SAD, koji trenutno predsjeda skupinom najrazvijenijih industrijskih zemalja, ne može trajno mijenjati, rekao je glasnogovornik EU-a.

"Sudjelovanje Rusije u G8 obustavljeno je dok Rusija ne promijeni smjer i dok se ne stvori okruženje za smislenu raspravu G8. To trenutno nije slučaj", rekao je glasnogovornik.

Rusija je izbačena iz G8 nakon aneksije Krima 2014.

"Iako je u ovlasti zemlje koja predsjeda, trenutno SAD, da poziva sudionike, što i odražava prioritete domaćina, trajna izmjena članstva ili formata to nije", rekao je glasnogovornik.

Skupinu G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD. 

Velika Britanija i Kanada izjasnile su se protiv ideje o povratku Rusije u G7.

Moskva je poručila da je Trumpov prijedlog o proširenom samitu G7 ove godine otvorio brojna pitanja i da će diplomati zatražiti pojašnjenje Washingtona. 

Indija, Australija i Južna Koreja objavile su da su zaprimile pozivnice za sudjelovanje na proširenom samitu G7. 

Indijski premijer Narendra Modi rekao je Trumpu u telefonskom razgovoru da će New Delhi rado surađivati sa SAD-om i drugim zemljama kako bi se osigurao uspješan sljedeći samit G7, priopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Australski premijer Scott Morrison također je u utorak prihvatio Trumpov poziv.

"Premijer je potvrdio da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da sudjeluje na sastanku G7, kao što je učinio i lani, kada ga je na sudjelovanje pozvao francuski predsjednik Emmanuel Macron", priopćio je premijerov glasnogovornik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!