najbogatije zemlje

Trump sklon povratku Rusije u skupinu G7

20.08.2019 u 23:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u utorak se ponovno udaljio od svojih saveznika iz skupine najbogatijih zemalja svijeta G7 rekavši da je sklon obnovi skupine G8 ponovnim uključivanjem Rusije, koja je 2014. bila isključena zbog aneksije Krima

"Bolje je imati Rusiju. Puno tema o kojima razgovaramo povezano je s Rusijom, želio bih da se vrati u G8", rekao je novinarima u Bijeloj kući i dodao da "može u potpunosti podržati" povratak Moskve ako to bude predloženo. "Kao što znate, dugo je postojala skupina G8 i predsjednik (Barack) Obama više nije želio Rusiju jer su oni bili pametniji od njega", rekao je.

Članice G7 (Njemačka, Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija) sastat će se ovog vikenda u Biarritzu na jugozapadu Francuske na summitu koji će izgleda proteći u napetom ozračju zbog neslaganja Trumpa i njegovih saveznika o brojnim temama, među kojima su Iran, Sirija i Pariški sporazum o klimi. Nakon pripojenja Krima 2014. Rusija je isključena iz G8, koji je postao G7.

Predsjednik Trump je također ponudio svoje posredovanje u "eksplozivnoj situaciji u Kašmiru". "Kašmir je vrlo komplicirano mjesto. Tamo su hindusi i muslimani i ne bih rekao da se slažu", rekao je i obećao da će "dati sve od sebe kako bi posredovao".

Tamo i dalje vladaju jake napetosti nakon što je 5. kolovoza Indija ukinula ustavnu autonomije dijela Kašmira koji kontrolira.

Trump je u ponedjeljak rekao da je telefonski razgovarao s indijskim premijerom Narendrom Modijem i pakistanskim premijerom Imranom Khanom, te da ih je poticao na smanjenje napetosti u Kašmiru.

Trump se namjerava sastati s Modijem u sklopu summita G7 ovog vikenda u Biarritzu.