Federica Mogherini

EU osuđuje gradnju mosta između Krima i Rusije bez pristanka Ukrajine

23.10.2018 u 22:06

Bionic
Reading

Europska unija osuđuje jednostranu rusku gradnju mosta koji povezuje Krim i Rusiju, poručila je u utorak u Europskom parlamentu u Strasbourgu visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Federica Mogherini je u raspravi na plenarnoj sjednici parlamenta o stanju u Azovskom moru osudila jednostranu rusku gradnju mosta koji povezuje Krim i Rusiju, rusko otežavanje plovidbe ukrajinskih brodova u Azovskom moru te prateću militarizaciju tog područja.

Krimski most, dug 19 km, ide preko Kerčkog prolaza koji Azovsko more razdvaja od Crnog i povezuje poluotok Kerč na Krimu s Tamanskim poluotokom na jugu Rusije, a Rusija ga je pustila u promet u svibnju ove godine.

"Kada se međunarodni zakoni prekrše, kao i ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, Europska će unija stati na stranu ukrajinskog naroda. Osuđujemo gradnju mosta bez pristanka Ukrajine", rekla je Mogherini europarlamnetarcima u Strasbourgu.

"Most onemogućava prolaz plovila u ukrajinske luke u Azovskom moru. Rusija je prije šest mjeseci počela primjenjivati novi inspekcijski režim za teretna plovila, koja pristižu u ukrajinske luke u Azovskom moru ili iz njih izlaze. Te inspekcije uzrokuju velika kašnjenja koja su se dramatično povećala u prethodnim mjesecima i izravno utječu na troškove, ne samo ukrajinskih izvoznika, već i brodova članica Europske unije", poručila je Mogherini.

Početkom listopada ove godine objavljeno je da će Ukrajina izgraditi vojnu bazu u Azovskom moru, kako bi se suprotstavili sve većim ruskim snagama.