BARNIER U LONDONU

'EU i Britanija intenzivno pregovaraju ne bi li se postigao dogovor'

27.10.2020 u 14:11

Bionic
Reading

Europska unija i Velika Britanija intenzivno pregovaraju ne bi li postigle dogovor o budućim odnosima prije isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca, rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije. "Obje strane intenzivno pregovaraju ne bi li se postigao dogovor”, rekao je glasnogovornik na redovitom briefingu za novinare, ne komentirajući detaljnije same pregovore.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier pregovara u Londonu s britanskim kolegom Davidom Frostom do srijede, nakon čega će se pregovori nastaviti u Bruxellesu.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja i dvije strane pokušavaju postići dogovor o sporazumu koji bi regulirao njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu prije isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je u ponedjeljak da je preostalo još jako malo vremena da se prevladaju „značajne razlike” u najtežim pitanjima.

Najteža pitanja su ribarstvo, pravedno tržišno natjecanje i rješavanje sporova.

Ako dogovora ne bude, slijedit će neuređeni razlaz i trgovina će se od iduće godine odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).