POVIJESNE PROMJENE

EU dobio u UN-u status države

05.05.2011 u 13:51

Bionic
Reading

Herman van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, moći će govoriti pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda na isti način na koji to čine predsjednici SAD-a ili Kine

Skupština je jučer donijela rezoluciju prema kojoj se EU-u daje glas na svim instancama UN-a. 'Zahvaljujući toj rezoluciji, EU postiže važno priznanje kao globalni faktor', istaknuo je Van Rompuy u priopćenju.

EU kao takav, kao politička volja svih 27 zemalja članica, već duže pokušava dobiti jaču međunarodnu prisutnost i da njezina ujedinjena vanjska politika, koja je definira Lisabonskim ugovorom, ima učinak u tijelima Ujedinjenih naroda.

Skupština je sa 180 glasova 'za', bez glasova 'protiv' i uz dva suzdržana glasa, dala EU-u taj toliko željeni glas kojeg će od sada predstavljati sam Van Rompuy, Catherine Ashton, kao visoka povjerenica za vanjsku politiku Unije, sama Europska komisija, te delegacije Unije u inozemstvu. 'Rezolucija omogućava predstavnicima EU-a predstavljanje i promoviranje pozicije Unije pred tijelima UN-a', precizirala je Ashton.

Dosad je Uniju pred UN-om predstavljala zemlja koja šestomjesečno govori u ime EU-a.

Važno će ipak sada uskladiti poziciju EU-a i prioritetna pitanja koja budu imale pojedine zemlje članice Unije, jer nijednoj zemlji nije stalo da izgubi prava koja je do sada imala. A postojat će i trenuci kada jedinstvo neće biti moguće postići, kao što je bilo slučaj s podjelom unutar EU-a prilikom priznanja nezavisnosti Kosova, zemlje koju i dalje ne želi priznati čak pet zemalja Unije, sa Španjolskom na čelu. Ashton je kazala da EU neće zatražiti statut članice punog prava.

Jučerašnje glasovanje u Skupštini dozvoljava da EU napusti poziciju promatrača. Bio je to drugi pokušaj, uspješan. Prošlog mjeseca rujna, pri prvom nastojanju, nekoliko je međunarodnih organizacija bilo protiv smatrajući da je to 'privilegij koji se daje EU-u, a negira drugim grupacijama'.