još tenkova i topništva

EU će Ukrajini dati još 500 milijuna eura vojne pomoći

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2022 13:00
  • Objavljeno 13.05.2022 u 13:00
Ilustracija / Ukrajinski vojnici

Ilustracija / Ukrajinski vojnici

Izvor: AFP / Profimedia / Autor: RONALDO SCHEMIDT

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u petak da će blok Ukrajini dati dodatnih 500 milijuna eura vojne potpore i da je uvjeren da bi se sljedećih dana mogao postići dogovor o embargu na rusku naftu

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G7 u sjevernoj Njemačkoj, Borrell je rekao da će vojna potpora biti za teško oružje kao što su tenkovi i topništvo, te da će se pomoć bloka povećati na oko 2 milijarde eura.

'Novi poticaj za vojnu potporu. (Bit će) veći pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama i nastavkom međunarodne izolacije Rusije i suzbijanjem dezinformacija', rekao je. Borrell je rekao da je također optimističan da bi se sljedećih dana mogao dogovoriti i embargo EU-a na rusku naftu. "Siguran sam da ćemo imati sporazum. Trebamo ga i imat ćemo ga. Moramo se riješiti ovisnosti o nafti iz Rusije", rekao je.

'Ako ne bude dogovora na razini veleposlanika, onda u ponedjeljak ministri, kada se okupe, moraju dati politički poticaj', rekao je.

  • +6
  • +3

Rat u Ukrajini 11.05.2022.

Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK