ruska agresija

Estonija poslala pištolje Ukrajini za borbu protiv proruskih pobunjenika

07.07.2020 u 13:43

Bionic
Reading

NATO i Estonija poslali su 2.400 pištolja Makarov ukrajinskoj vojsci u utorak za borbu protiv proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini, objavilo je estonsko ministarstvo obrane

'Ruska agresija, koja se nastavlja, na Krimu i u istočnoj Ukrajini neprihvatljiva je i ima širi učinak na sigurnost Europe kao cjeline', poručio je priopćenjem estonski ministar obrane Juri Luik.

Oko 13 tisuća ljudi ubijeno je u ratu ukrajinske vojske protiv proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini od izbijanja pobune prije šest godina, kao odgovor na svrgavanje proruskog predsjednika Ukrajine.

Ukrajina i članice EU-a, uključujući Estoniju, optužile su Rusiju za izravno uplitanje u sukob, što Rusija odbacuje.

'Pošiljkom podržavamo našeg saveznika koji je u ratu šest godina', kazao je Luik. Ukrajinski 'suverenitet i teritorijalni integritet moraju biti vraćeni', stoji u priopćenju.

Poluautomatski pištolj, sovjetske proizvodnje, Makarov, standardni je pištolj u vojskama i policijama širom bivšeg Sovjetskog Saveza. 'Makarov je kompaktan, pouzdan i jednostavan za korištenje te će definitivno biti važna dodatna komponenta naoružanja Ukrajina', poručio je priopćenjem Risto Partel, šef logistike estonske vojske.