fontane lave

[VIDEO, FOTO] Erumpirao jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu: Lava guta kuće, uspaničeni stanovnici obližnjeg grada dali se u bijeg

23.05.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Jedan od najaktivnijih vulkana u svijetu Nyiragongo u Demokratskoj Republici Kongo eruptirao je u subotu predvečer, zbog čega je vlada aktivirala planove za evakuaciju grada Goma, a lava iz vulkana stiže i do zračne luke u tom gradu, objavile su vlasti i vulkanolozi.

Erupcija vulkana zacrvenila je nebo iznad grada Gome na istoku Konga, čiji se stanovnici sjećaju posljednje erupcije Nyiragonga 2002., koja je ubila 250 ljudi, a 120 tisuća su ostali beskućnici.

U većem dijelu grada nestalo je i struje, telefonske linije su zauzete, a tisuće ljudi je evakuirano iz Gome. Neki su pobjegli prema istoku prema granici sa susjednom Ruandom, dok su drugi pobjegli prema zapadu.

  • +10
Eruptirao vulkan Nyiragongo Izvor: Profimedia / Autor: Guerchom Ndebo / AFP / Profimedia

Premijer Konga Jean-Michel Sama Lukondesazva o je hitni sastanak vlade u glavnom gradu Kinshasi zbog razgovora o hitnim mjerama i evakuaciji iz Gome, rekao je glasnogovornik vlade Patrick Muyaya na Twitteru.

Dario Tedesco, vulkanolog sa sjedištem u Gomi, rekao je da se u Nyiragongu otvaraju novi prijelomi, dopuštajući lavi da teče prema jugu prema Gomi nakon što je u početku tekla prema istoku, prema Ruandi.

"Sad je meta Goma", rekao je Tedesco za Reuters. "Slično je kao i 2002., mislim da lava ide prema centru grada. Moglo bi se zaustaviti prije ili nastaviti. Teško je predvidjeti", dodao je.

Promatrači vulkana bili su zabrinuti da vulkanska aktivnost zabilježena u posljednjih pet godina na Nyiragongu odražava onu u godinama koje su prethodile erupcijama 1977. i 2002.