IGRE OKO GRANICE

Erjavec: Zbog odlaska Cerara kod Plenkovića arbitražna presuda mogla bi se 'razvodniti'

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2017 17:27
  • Objavljeno 24.07.2017 u 17:27
Karl Erjavec

Karl Erjavec

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kaže da njegov premijer Miro Cerar mora dobro odvagnuti hoće li u rujnu otići u Zagreb na planirani sastanak s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem jer Hrvatska po njegovoj ocjeni pokušava "razvodniti" presudu arbitražnog suda o granici

"Savjetujem mu da u Zagreb ne ide sve dok Plenković ne shvati da treba implementirati arbitražnu presudu", kazao je Erjavec u razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka. Hrvatska prema riječima Erjavca za taj sastanak priprema cijeli katalog otvorenih bilateralnih pitanja, u okviru kojih bi se tražilo i novo rješenje granice, no na to Slovenija ne smije pristati nego inzistirati na arbitražnoj presudi koja je za slovensku stranu konačno rješenje, pa dijalog treba nastaviti samo na toj platformi, ocijenio je Erjavec.

"Hrvatska ne želi priznati arbitražnu presudu, pa mislim da je i taj sastanak dio smišljene igre susjedne države, a mi nikako ne smijemo dopustiti da se na taj način odluka arbitara razvodni", kazao je Erjavec.

"To je ustaljeni obrazac ponašanja susjedne države i zato premijeru savjetujem da bude krajnje oprezan kako ga njegov hrvatski kolega ne bi preveo žednog preko vode", kazao je Erjavec.

Na pitanje kako ocjenjuje neke kritike na račun svojih izjava o odnosima s Hrvatskom, od onih da one nisu diplomatski sročene, pa do izjave predsjednika parlamenta Milana Brgleza, da Erjavca u tome vode interesi stranke koju vodi, a ne interesi vlade i države, Erjavec je kazao da ih ne smatra poštenim i relevantnim.

"Gospodin Brglez nema iskustva s hrvatskom politikom poput mene", kazao je Erjavec. Brglez je potpredsjednik Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Miro Cerar, dok je Erjavec dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS). Kad Brglez sugerira da izjavama želim podići svoj rejting, onda to nije pošteno jer je Stranka modernog centra (SMC) dobivala političke bodove na moj račun prije dvije godine, kad se zbog arbitražne afere tražila moja ostavka, kazao je Erjavec.

Slovenski ministar vanjskih poslova smatra da je arbitražna presuda za Sloveniju veliki dobitak, a da slovenska oporba koja govorii suprotno i tvrdi da je Slovenija na moru dobila manje nego što joj se nudilo tzv. parafiniranim sporazumom Drnovšek-Račan to čini iz vlastitih frustracija jer su na referendumu 2010. godine glasovali za odbijanje arbitražnog sporazuma Pahor-Kosor iako se sada pokazalo da s onim što je u arbitraži dobila Slovenija može biti itekako zadovoljna.

Prema Erjavčevim riječima, tako smatra i francuski pravni stručnjak Alain Pellet koji je za slovensku vladu više godina bio glavni savjetnik u arbitražnom postupku. "Naš poraz bi bio da je arbitražni sud za granicu u Piranskom zaljevu odredio crtu sredine i da nam nije dodijelio poveznicu s otvorenim morem.

"Pellet nam je kazao da Slovenija nikad u vrijeme bivše SFRJ nije imala toliko prava na moru koliko ih dobiva s ovom arbitražnom presudom", kazao je Erjavec za ljubljansko "Delo".

On tvrdi da je nekadašnja agentica slovenskog ministarstva vanjskih poslova u arbitraži Simona Drenik, koja je dala ostavku nakon objave snimki nedopuštenih kontakata nje i tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekolca s međunarodnim arbitrima, "tragična figura" jer je njezin postupak Hrvatska neuspješno uzela kao povod za izlazak iz arbitraže, što arbitri nisu prihvatili i nastavili sa suđenjem.

"Ona je tragična figura jer je živjela za cijeli taj projekt i napravila sve što se dalo napraviti. Zato mi je žao što je za nju tako završilo", kazao je Erjavec.

Izrazio je žaljenje što je njegova nekadašnja bliska suradnica zbog cijele afere iz ministarstva vanjskih poslova prebačena u ministarstvo pravosuđa, ali je naglasio da od njega svakako nije dobila instrukcije da krši pravila arbitražnog postupka.

"Bio sam iznenađen kad je objavljena nedopuštena komunikacija između nje i suca Sekolca, ali mogu zamisliti da se to dogodilo i zbog postupaka druge strane, kazao je Erjavec.

- Dugo se govorilo da tadašnji hrvatski arbitar u arbitraži Budislav Vukas za vrijeme boravka u Haagu gdje se odvijala arbitraža boravi u tamošnjem hrvatskom veleposlanstvu, pa mogu pretpostaviti da su si iz tog razloga Simona Drenik i sudac Jernej Sekolec dopustili malo više slobode, kazao je Erjavec u dužem razgovoru za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!